Putin: Dohodli jsme mír a stáhli se. Ukrajina svou část smlouvy porušila

Dohodu s názvem "Smlouva o trvalé neutralitě a bezpečnostních zárukách Ukrajiny" měly obě strany dojednat v březnu 2022 v tureckém Istanbulu, a to jen krátce po vypuknutí ruské invaze na Ukrajinu, píše portál RBC.

"Rád bych vás upozornil na to, že pod záštitou tureckého prezidenta Erdogana v Turecku proběhla celá série jednání mezi Ruskem a Ukrajinou s cílem vybudovat důvěru a vyjednat přesné znění domluvy. Nikdy jsme se nedohodli na tom, že smlouva bude důvěrná, ale nikdy jsme ji ani nepředložili, ani nekomentovali. Návrh podepsal vedoucí vyjednávací skupiny z Kyjeva. Dal tam svůj podpis. Tady je," citovala agentura TASS ruského prezidenta.

[chooze:article;value:508354]

Putin měl během svého projevu k africkým lídrům zvednout papír, na kterém byla údajně podepsaná dohoda. "O těch zárukách je tam 18 článků. Kromě toho je tam dodatek. Týká se to ozbrojených sil i dalších oblastí," doplnil.

Podle ruského prezidenta ale Ukrajina nedodržela svou část dohody. "Když jsme stáhli vojáky od Kyjeva, ukrajinští představitelé tu dohodu smetli ze stolu do propadliště dějin, abych to řekl slušně," podotkl Putin. Na jaře loňského roku se přitom ruská armáda skutečně stáhla a přestala postupovat. Více informací se dozvíte v tomto článku na TN.cz.

Bezpečnostní analytik z Masarykovy univerzity Jakub Drmola je ale přesvědčený, že stažení ruských vojsk bylo nevyhnutelné. "Bylo to vynuceno vojenskou situací. Tím, že ta jejich situace na severu kolem Kyjeva byla neudržitelná," vysvětlil pro TN.cz.

Právě už tehdy ale probíhala vyjednávání. Podle agentury TASS je dokument, se kterým přišel nyní Putin, datován k 15. dubnu 2022. Ukrajině měl garantovat neutralitu. Garanty smlouvy, kteří jsou v preambuli uvedeni, je několik zemí. Jedná se o Spojené státy americké, Spojené království, Čínu, Rusko a Francii.

"Vzhledem k informacím, které průběžně vychází z kremelské administrativy, tak bych tomu lejstru nepřikládal větší váhu. Různé takové výkřiky se průběžně objevují, a pokud vím, tak z žádných jiných zdrojů není uvedeno, že by taková smlouva byla a byla podepsána. Je to na úrovni tvrzení," má jasno Drmola.

Ukrajina čelí dál ruskému náporu. Více se dozvíte v následující reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.