Putin dostal nabídku, kterou nečekal. Země mu pomůže obejít zatykač

Mezinárodní zatykač nás nezajímá, Putin k nám může kdykoliv. Takový vzkaz poslal pouhých deset dní po jeho vydání do Moskvy předseda jihoafrické opoziční strany EFF Julius Malema.

Upozornil na to portál Mirror. Ruský prezident by měl do Jihoafrické republiky přicestovat v srpnu na summit skupiny BRICS, kterou tvoří ještě Brazílie, Indie a Čína. "Když to bude nutné, sám Putina z letiště dovezu na všechny jeho schůzky," avizoval Malema.

[chooze:article;value:496710]

Březnové rozhodnutí ICC přitom zavazuje všechny signatářské země, mezi které Jižní Afrika patří, Putina zatknout, pokud vstoupí na jejich území. 

"Putin je u nás vítaný. Nikdo tady Putina zatýkat nebude. Necháme ho přednést projev, absolvovat všechna jednání a potom ho dopravíme zpátky na letiště. Víme, kdo jsou naši přátelé. Víme, kteří lidé nás osvobodili a kteří nás podporovali," pokračoval šéf EFF.

[chooze:article;value:496762]

Haagský tribunál viní Putina z válečných zločinů na Ukrajině, konkrétně z ničení civilní infrastruktury a únosů dětí. Zatykač vydal i na kremelskou komisařku pro práva nezletilých Marii Lvovovou-Belovovou.

Kancelář jihoafrického prezidenta Cyrila Ramaphosy odmítla komentovat, zda bude ICC respektovat, anebo ne. Jednat by o tom měl tento týden tamější parlament. Země ale v roce 2015 ignorovala i zatykač na tehdejšího prezidenta Súdánu Umara al-Bašíra, připomněl list Politicsweb.

Rozmístíme v Bělorusku jaderné zbraně, oznámil Putin:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.