Putin dostal nečekanou nabídku od evropské země. Může všechno změnit

Amherdová, která ve Švýcarsku zastává také funkci ministryně obrany, měla ruskému prezidentovi poslat dopis v březnu poté, co zvítězil v prezidentských volbách. Švýcarskému deníku SonntagsBlick to potvrdil mluvčí federálního ministerstva obrany Lorenz Frischknecht. Ten uvedl, že dopis "pokrývá několik témat s ohledem na nové funkční období ruského prezidenta".

Švýcarská prezidentka ve svém dopise údajně vysvětluje postoj Švýcarska a Rusko vyzývá k respektování mezinárodního práva, lidských práv a všeobecných zásad zakotvených v Chartě Organizace spojených národů, která musí být "kompasem při hledání míru a prosperity". Amberdová v něm měla vyjádřit i svou soustrast nad oběťmi nedávných událostí. "V dopise je vyjádřena soustrast obětem teroristického útoku v Moskvě z 22. března a těm, které zasáhly nedávné záplavy," dodal mluvčí.

Frischknecht ale zdůraznil, že dopis nebyl zamýšlen jako gratulace k vítězství ve volbách, ale především jako "výzva k dialogu v těžkých časech". To, že si hlavy států vzájemně gratulují ke znovuzvolení ve volbách, je přitom na politické mezinárodní scéně součástí diplomatického zvyku. Amherdová však vždy projevovala solidaritu s Ukrajinou a ujistila Kyjev o své podpoře.

[chooze:article;value:551897]

"Dva roky zažíváte hrůzy plné války. Švýcarsko si je vědomo "obrovských obětí", které každý den přináší. Ujišťujeme vás o naší pokračující podpoře a solidaritě. Ať žije demokracie," vzkázala ukrajinským obyvatelům letos v únoru prostřednictvím videovzkazu.

Jak připomíná portál Swissinfo, Švýcarsko navíc pořádá v polovině června mírovou konferenci o Ukrajině, která proběhne v horském středisku Bürgenstock v kantonu Nidwalden. Očekává se, že na konferenci budou pozváni zástupci z přibližně 120 zemí, včetně prezidenta Spojených států Joe Bidena a ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Rusko pozvánku na konferenci neobdrželo, což prezident Putin zkritizoval. Bez Ruska podle něj údajně nelze nic dohodnout. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov pak následně v pátek dokonce označil Švýcarsko za "nepřátelskou zemi". Švýcarsko podle něj upustilo od své neutrality v ukrajinském konfliktu a není tedy v pozici vést mírová jednání.

Putin o útoku na Česko a Polsko: Jen tahají ze svých lidí peníze, prohlásil (3/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.