Putin hledá dalšího spojence. S Indií jednal o situaci na Ukrajině

Vladimir Putin hledá spojence, kde to jen jde. Indie se snažila být od začátku ruské agrese na Ukrajině neutrální. Při hlasování OSN o odsouzení invaze se jako jedna z mála zemí zdržela. Při zářijovém summitu lídrů G20 se ale podle britského premiéra se západem shodla.

"Jsem potěšen, že Indie v závěrečném sdělení vyzývá Rusko, aby přestalo útočit na civilní infrastrukturu na Ukrajině," řekl britský premiér Rishi Sunak.

S Ruskem má ale Indie velmi úzké obchodní vztahy a ty se po sankcích Západu ještě upevnily. V roce 2023 například většina vývozu ruské ropy plynula právě do Indie, což pomohlo Rusku smazat ztráty způsobené západními sankcemi.

[chooze:article;value:547038]

"Já bych o Indii jako o spojenci Ruska určitě nehovořil. Nicméně Indie představuje důležitého partnera v kontextu těch protiruských sankcí. Protože Rusko je závislé na příjmech z vývozu surovin. Indie patří mezi největší dovozce ruských energetických surovin," sdělil Jan Šír z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

​Využívají k tomu agenty, kteří na kanálech na youtube slibují pomocné práce s dobrým platem. Nakonec ale Indové končí na frontě a několik jich tam i zemřelo.

"Několik indických státních příslušníků bylo podvedeno, aby spolupracovali s ruskou armádou. Důrazně jsme projednali záležitost s ruskou vládou ohledně propuštění těchto indických příslušníků. Byla zahájena akce proti agentům, kteří je naverbovali pod falešnými záminkami a sliby," uvedl Randhir Jaiswal, mluvčí indického ministerstva zahraničí.

Indický premiér Naréndra Módí ve středu odpoledne telefonoval i ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému. Podle vyjádření na sociálních sítích chce Indie posilovat spolupráci i s Ukrajinou. Příští týden se se svým protějškem v Novém Dillí sejde ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.