Putin hodlá znovu kandidovat na prezidenta. Podle odborníků nemá konkurenci

Krok, který jen málokoho překvapil. Vladimir Putin chce být i následujících šest let prezidentem Ruska a upevnit svou moc. "Nebudu skrývat fakt, že jsem měl v různých dobách různé myšlenky. Teď máte pravdu, že jsme v době, kdy musí padnout rozhodnutí. Budu kandidovat na post prezidenta Ruské federace," oznámil ruský prezident Vladimir Putin.

"Volby jsou velmi důležité. Musí proběhnout v klidu a potichu a jasně ukázat, že lidé akceptují moc tak, jak funguje," vysvětlil expert na Rusko Nikolaj Petrov. V současnosti 71letý vůdce může být prezidentem ještě řadu let. V roce 2020 si schválil referendum, které mu umožňuje kandidovat znovu a znovu. Šestiletá volební období střídá od roku 2012.

"Vladimir Putin v momentě, jak přijde o imunitu, je velice náchylný k tomu, aby se stal terčem spravedlivého postihu za to, co má za sebou. Včetně válek a válečných zločinů a ve svém úřadě pravděpodobně dožije," konstatoval politolog Jan Šír.

[chooze:article;value:531798]

Předvolební průzkumy v zemi prakticky neexistují – nejsou totiž potřeba. I kdyby se Putinovi někdo postavil, jeho šance na výhru je prakticky nulová. Volební systém i sčítání je pod jeho kontrolou. Pro formu budou pravděpodobně kandidovat politici z parlamentních stran, aby měli lidé pocit, že mají na výběr.

"Ve volbách by ho určitě někdo porazil. Problém je ten, že to, co je v Rusku nazývané volbami, nenaplňuje elementární kritéria k tomu, abychom mohli hovořit o takovém mechanismu," dodal Šír.

Rusové půjdou k volebním urnám v březnu. Zda je budou doprovázet protesty, není v tuhle chvíli jasné. Lidé, kteří by případně do ulic vyšli, riskují vězení. Tam ostatně skončila i řada bývalých opozičních vůdců. Volby výrazně ovlivní také válka Ruska proti Ukrajině. V regionech, kde platí válečný stav, mají lidé práva omezená.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.