Putin je připravený jednat o míru na Ukrajině, tvrdí představitelé USA i Ruska

Zdá se, že sebedůvěra ruského prezidenta Vladimira Putina nezná mezí. Povzbuzen neúspěšnou ukrajinskou protiofenzívou a ochabující podporou Ukrajiny ze strany Západu vede vládce Kremlu silácké řeči. V úterý se svým generálům pochlubil, že Ukrajina je tak obklíčená, že si ruské invazní jednotky dělají, co chtějí.

"Nevzdáme se toho, co je naše. Pokud chtějí vyjednávat, ať vyjednávají," uvedl Putin v úterním projevu ke svým generálům. Podle amerického listu The New York Times prý i zákulisními diplomatickými kanály vysílá Ukrajině vzkaz, že je připraven jednat o míru. Američané se mimo jiné odkazují na své informační zdroje z USA i Ruska.

[chooze:article;value:534630]

​Důvodem může být i současná patová situace na bojišti, kvůli níž obě strany riskují možnost porážky. O naprostou novinku však nejde. Například letos v září Putin uvedl, že je připraven jednat o příměří, pokud zůstanou platit územní zisky Ruska, kterých jeho armáda od invaze z roku 2022 dosáhla. Ještě o pár týdnů dříve však zaznělo z Ruska trochu jiné stanovisko.

V létě na petrohradském setkání s africkými vůdci vládce Kremlu uvedl, že "africké a čínské mírové iniciativy by mohly sloužit jako základ pro ukončení války na Ukrajině." V tu chvíli to však podle Putina ještě nebylo realizovatelné, připomněl web Politico.

​Ukrajinci zasáhli na Krymu klíčový ropný terminál. Zásobuje palivem ruskou armádu (6/12/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.