Putin má připravovat střet s Pobaltím. Český plukovník varuje před další válkou

Putin připravuje podmínky pro eskalaci střetu s baltskými zeměmi. Chce tím oslabit Severoatlantickou alianci. Ve své pravidelné analýze na to upozornil ISW.

"Putin dlouhodobě používá expanzivní definici suverenity Ruska a zlehčuje suverenitu bývalých sovětských republik," upozornili analytici. "Rusko dlouhodobě tvrdí, že má právo chránit své 'krajany v zahraničí', včetně etnických Rusů a ruskojazyčných obyvatel za hranicemi Ruska," dodali.

[chooze:article;value:536754]

Analytici ale nepředpokládají, že je Putinův útok pravděpodobný v blízké době. Ruský prezident se ale snaží oslabit Alianci a pouze si na případný útok připravuje podmínky, upozornil The Kyiv Independent. "Putin v roce 2022 nevtrhl na Ukrajinu, aby bránil Rusko před hrozbou ze strany NATO, ale aby oslabil a nakonec zničil NATO, což je jeho cíl, který stále sleduje," poznamenali.

Putin navíc v úterý při setkání s ruskými starosty řekl, že Lotyšsko a další pobaltské státy vyhání etnické Rusy ze zemí. 

Petráš varuje před vyhrocením situace

"Tato prohlášení můžou být v kontextu toho, co známe už z minulosti a co de facto naznačil už ve svém díle o válce Carl von Clausewitz (pruský generál a válečný stratég, pozn. red.), že válka zde není něco, co je izolované, ale je to určitá provázanost akcí, politických činností, které se vyhrotí do válečného konfliktu posléze. A můžeme toto vnímat jako něco, čím si Vladimir Putin připravuje půdu pro další intervenci, půdu pro další expanzi," varoval v rozhovoru pro TN Live Petráš.

Zdůraznil ale, že jsou všechny pobaltské státy součástí NATO. "V případě napadení jedné či více zemí Severoatlantické aliance by měla přistoupit k obraně těchto zemí jako k útoku na celou Alianci a neřekl bych, že se Vladimír Putin v tomto kontextu chystá zaútočit na jednu či více zemí Severoatlantické aliance, protože ten potenciál, který v současné době má, ten mu v podstatě nestačí ani na to, aby získal celou Ukrajinu, kontroloval ji a de facto nastavil zde proruskou administrativu," poznamenal.

[chooze:article;value:537671]

Putinovi podle něj leží pobaltské státy leží v žaludku, protože byly součástí Sovětského svazu, nyní jsou ale nezávislé. I tak ale podle něj přípravy NATO na případný útok Ruska jsou stále jen cvičením. 

"Aliance přijela v roce 2022 svou novou strategii, ve které se hovoří, že právě východní křídlo, tedy i státy pobaltské, jsou případným terčem intervence ze strany Ruské federace. Na toto se Aliance připravuje, na toto jsou připravovány plány, strategické plány, operační plány," vysvětlil.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.