Putin má strach. Jmenuje proto svého nástupce, tvrdí bývalý spojenec

Tváří v tvář sílícímu tlaku v Rusku má Putin strach a začíná uvažovat o vlastním odchodu, tvrdí jeho bývalý autor proslovů Abbas Galljamov. Ten také uvedl, že se Putin bojí převratu, a tak se pravděpodobně ani neutká v boji o prezidentské křeslo v příštích ruských volbách, které se mají konat v roce 2024. Začal se proto poohlížet po vhodném nástupci, sám by pak mohl odejít na klidný odpočinek do paláce na pobřeží Černého moře. O vliv by úplně nepřišel.

Galljamov předpokládá, že si Putin nástupce vybere z řad svých věrných, mezi než patří například starosta Moskvy Sergej Sobjanin a premiér Michail Mišustin. V úvahu přichází také bývalý místopředseda ruské vlády Dmitrij Kozak, který byl vždy Putinovým blízkým spojencem. "Putin se pravděpodobně pokusí zmanipulovat volby, ale jeho vlastní kandidatura by nebyla dobrou cestou," řekl podle webu Daily Star Abbas Galljamov.

[chooze:article;value:484308]

"Bylo by to příliš velké riziko pro jeho režim, pravděpodobně na post prezidenta nominuje někoho ze svých věrných podřízených. Takoví lidé by skutečně mohli vyhrát ruské volby a Putin bude mít aspoň záruku doživotního bezpečí," vysvětlil podle britského listu Daily Mail Galljamov.

Po invazi na Ukrajinu se v Rusku změnila atmosféra a mnozí z přívrženců Putina ho přestali vnímat jako záruku stabilního Ruska. Někteří z jeho blízkých spojenců začali zápasit o moc, na výsluní se dostal zakladatel Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin a čečenský vojevůdce Ramzan Kadyrov. Právě ti by mohli chtít Putina svrhnout a zaujmout jeho místo. 

[chooze:article;value:484054]

Pokud se příštím prezidentem Ruska stane někdo, komu Putin důvěřuje, zaručí si tak ochranu. "Bude mít šanci strávit zbytek života ve svém paláci v Gelendžiku," dodal Galljamov a vysvětlil, že Putin dle ruských zákonů získá po uplynutí prezidentského mandátu doživotní křeslo senátora.

Putin si volal s čínským prezidentem. Doufá, že ho navštíví v Moskvě (12/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.