Putin měl podivné otázky. Nejvíce ho zajímal led na Antarktidě

Neobvyklý směr nabralo nedávné jednání ruského prezidenta Vladimira Putina s jeho ministry. Na něm se Putin vyptával na dění v Rusku. Jedno téma si vyžádalo obzvlášť velkou pozornost.

Tím tématem byl antarktický led. Ministr životního prostředí a přírodních zdrojů Alexandr Kozlov Putina informoval o vzorku ledu, který loni získali na Antarktidě ruští vědci. Vzorek vytáhli z hloubky tří kilometrů.

[chooze:article;value:528281]

Stáří ledu, který se v této hloubce nachází, Putina fascinovalo. "Pokud byl ten vzorek skutečně starý 1,2 milionu let, znamená to, že tam ten led byl 1,2 milionu let?" zeptal se Putin Kozlova na záznamu, který přeložil poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko.

Kozlov prezidentovi potvrdil, že tomu skutečně tak. Hned potom se pokusil konverzaci posunout k dalším klimatickým otázkám. Putin ho ale nenechal. "Není náhodou možné, aby ten led zmrzl později, blíže k naší době?" ptal se Putin.

I tentokrát ministr Putinovi na otázku odpověděl. "Je to atmosférický led. Podle našich vědců je ten led skutečně tak starý, jak už jsem řekl poprvé," zopakoval Kozlov. Až potom jej Putin nechal pokračovat ve zprávě.

V minulých dnech na sebe Putin upozornil ještě jiným přešlapem. Při čtvrtečním jednání v Kazachstánu se setkal se svým kazachstánským protějškem Kasymem-Žomartem Tokajevem. Když se oba prezidenti pozdravili, "podařil" se Putinovi trapas.

Špatně si totiž zapamatoval Tokajevovo prostřední jméno po otci Kemelevič. "V roce 2022 se náš vzájemný obchod s Kazachstánem navýšil o více než deset procent. Kasym-Žomart Kelemovič řekl, že jsme obchodovali za více než 642 miliard korun," prohlásil sebevědomě Putin.

Není to přitom poprvé, co pokazil jméno jednoho ze svých klíčových spojenců. Podobný přešlap udělal v minulosti už dvakrát. Loni v červnu jej nazval Kemežanem Išemilevičem a v lednu 2022 Kemelem Žomartovičem, upozornil portál Meduza.

"Vyměňte si mozky!" Putin dříve odmítal změnu ústavy, teď se mu hodila:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.