Putin míří po 24 letech do KLDR. Satelitní snímky odhalily velkolepé přípravy

Kreml potvrdil dřívější spekulace novinářů a má jít o "přátelskou státní návštěvu". Ruský prezident navštíví Severní Koreu možná už toto úterý. Dostal pozvání již během loňské cesty Kim Čong-una do východní části Ruské federace, informuje o tom BBC.  

Velkolepé přípravy na slavnostní ceremoniál vítání Vladimira Putina už odhalily satelitní snímky společnosti Planet Labs, na něž se odkazuje Radio Free Asia. Na náměstí Kim Ir-sena v Pchjongjangu už mimo jiné stojí obří pódium, z něhož zahraje pro ruského diktátora orchestr.

[chooze:article;value:559622]

​Vladimir Putin se naposledy vypravil do nejizolovanější země světa v roce 2000, kdy se setkal s otcem současné hlavy Severní Koreje Kim Čong-ilem.

Obě země spolu začaly intenzivněji spolupracovat po vypuknutí války na Ukrajině v roce 2022. Rusko na frontě využívá korejské dělostřelecké granáty, kterých dostalo asi tři miliony. Ukrajinci rovněž na svém území objevili trosky balistických raket KN-23 a KN-24, v nichž navzdory původu z KLDR objevili západní součástky.

Detaily spolupráce Moskvy s Pchjongjangem zatím nejsou známé, přesto ji kritizovaly nejrozvinutější státy světa ze skupiny G7 na svém pátečním summitu v italské Apulii.

"Co nejdůrazněji odsuzujeme rostoucí vojenskou spolupráci mezi Severní Koreou a Ruskem včetně severokorejského exportu a ruského nákupu severokorejských balistických raket. Je to v přímém rozporu s příslušnými rezolucemi Rady bezpečnosti OSN," uvádějí mimo jiné státy G7 v rezoluci publikované na webu Bílého domu.

Drsné prohlášení Kim Čong-una: Můžeme okupovat Jižní Koreu, hrozí (2/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.