Putin mu sliboval beztrestnost, Prigožina ale stíhají a hrozí mu 20 let

Otevřený střet šéfa Wagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina a politických špiček Ruska stále ještě není u konce. Prigožin, který v sobotu vytáhl po vleklých neshodách s armádou žoldnéřů na Moskvu, pro sebe i své muže vyjednal výměnou za složení zbraní beztrestnost a možnost odchodu do Běloruska. Wagnerovci pří svém jednodenním tažení prakticky bez boje obsadili ruská města Rostov na Donu a Voroněž.

I když se na první pohled zdá, že je celá záležitost uzavřená a Prigožin vyvázl bez trestu, realita je trochu jiná. Velitel wagnerovců totiž stále čelí problémům se zákonem. Jak uvádí portál Moscow Times, Prigožin je stále obviněn z organizace vzpoury.

[chooze:article;value:510702]

Toto obvinění vydala ruská Federální služba bezpečnosti (FSB) už v pátek, kdy Prigožin otevřeně prohlásil, že společně se svými muži svrhne velení ruské armády. Obviněný je i přesto, že mu Kreml slíbil, že tato obvinění zruší.

Za jednodenní povstání, při kterém Prigožin otřásl reputací režimu Vladimira Putina, hrozí miliardáři tvrdý trest. Organizace vzpoury se v Rusku trestá vězením na 15 až 20 let.

Prigožinovi také údajně slíbil běloruský prezident Alexandr Lukašenko bezpečný azyl na území Běloruska. Tam má podle očekávání lídr wagnerovců i se svými muži zamířit. Jenže v tuto chvíli se neví, kde se právě Prigožin pohybuje, uvedl portál Financial Times.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.