Putin může použít proti NATO jaderné zbraně, varuje analytik

"Nemáme žádné náznaky, že by Putin měl v úmyslu použít zbraně hromadného ničení, natož jaderné zbraně," prohlásil dříve bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby. Schroeder ale ve svém komentáři pro magazín Foreign Affairs upozornil, že je to naopak velmi pravděpodobné. 

Dojít by k tomu podle analytika mohlo, pokud se Putin rozhodne válku eskalovat a na nějakou ze zemí Aliance zaútočí.

"Putin se možná nebojí jaderného konfliktu. Dobře zná ruský jaderný arzenál a principy jaderného odstrašování. Možná se považuje za toho, kdo má jedinečné předpoklady pro zvládnutí jaderné krize. A Putin pozoruhodně důsledně tvrdí, že Rusko je ochotno použít jaderné zbraně proti NATO, aby bránilo své zájmy na Ukrajině," varoval.

[chooze:article;value:534520]

První podobná výhrůžka přišla už po anexi Krymu. V televizním rozhovoru tehdy řekl, že by mohl jaderné zbraně použít, pokud se Západ pokusí vojensky zabránit obsazení ukrajinského poloostrova. Minulý rok zase zopakoval, že je použije, pokud někdo ohrozí ruské území, připomněl magazín Newsweek.

Nyní se podle Schroedera musí USA snažit Moskvě v použití jaderných zbraní zabránit. "Musí přesvědčit představitele země, včetně těch ve vojenském velení, aby zvrátili a znemožnili rozhodnutí, která by mohla vést k jadernému útoku. Musí přesvědčit ruské elity, že jejich země může v otázce Ukrajiny ustoupit, aniž by utrpěla katastrofální porážku," vyzval americké politiky.

Pomoci mají i další země, včetně těch neutrálních. Ty mají šéfovi Kremlu vzkázat, že pokud zbraně použije, udělá velkou chybu.

Putin osobně zkontroloval novou jadernou ponorku. Chce ji poslat na Ukrajinu (12/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.