Putin může přijet a nikdo ho nezatkne, řekl brazilský prezident. Pak začal couvat

"Když budu prezidentem Brazílie a Putin sem přijede, neexistuje důvod, aby byl zatčený," řekl brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva pro indické noviny Firstpost. Uvedl to na závěr summitu nejvyspělejších ekonomik světa G20, který letos hostila Indie v Novém Dillí. Příští rok by se měli státníci v obdobném složení setkat v Rio de Janeiru. 

​Na ruského prezidenta je od letošního března u Mezinárodního trestního tribunálu v Haagu vydaný zatykač za válečné zločiny na Ukrajině. Obžalovaný je společně s ruskou dětskou ombudsmankou Marijou Lvovovou-Bělovovou i kvůli únosům dětí z Ukrajiny na území Ruska. Kreml ale všechna nařčení ze zločinů během agrese, kterou na Ukrajině v únoru 2022 rozpoutal, vytrvale odmítá. 

[chooze:article;value:513959]

Na dotaz, jak k Putinovi bude přistupovat, Lula odvětil, že chce v zemi vytvořit "mírovou atmosféru" a sám by do Ruska na další jednání vyrazil, píše deník Guardian. "Nezávislost Brazílie se musí respektovat," dodal. Brazilská hlava státu, která dlouhodobě čelí kritice kvůli nejasnému postoji k ruské agresi na Ukrajině, ale po vlně rozhořčených komentářů v pondělí svoje vyjádření korigovala. 

Lula totiž řekl, že případné trestní stíhání by bylo záležitostí soudu. "Nevím, jestli by ho někdo zatkl. O Putinovi by rozhodla soudní moc, ne vládní," mírnil svá dřívější vyjádření. 

[chooze:article;value:520943]

​Dodal také, že chce, aby jeho vláda přezkoumala, proč je Brazílie signatářem takzvaného Římského statutu, který zřizuje Mezinárodní trestní soud pro válečné zločiny. "Chci vědět, proč jsme členy my, ale ne Spojené státy, ne Rusko, ne Indie, ne Čína," řekl na tiskové konferenci. 

Putin patrně kvůli obavě z následků vydaného zatykače posílá na mezinárodní jednání ministra zahraničí Sergeje Lavrova, naposledy na summit hospodářské skupiny BRICS, která sdružuje Brazílii, Rusko, Indii, Čínu a Jihoafrickou republiku. 

Kim Čong-un plánuje setkání s Putinem. Mají jednat o dodávkách zbraní ruské armádě (09/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.