Putin může začít válku s další zemí. Pomůžou mu klimatická změna a Čína

"V současné době je politika Spojeného království vůči Arktidě dobře nastavená, ale musíme se připravit na scénáře, kdy se o Arktidu začnou vést spory a bude středem konfliktů," varoval předseda bezpečnostní komise Sněmovny lordů Henry Ashton. Jedním z hlavních nebezpečí je vypuknutí války s Ruskem, upozornil web deníku Daily Express.

"Rusko je nejsilnější hrozbou pro bezpečnost Spojeného království i Evropy a Arktida hraje důležitou roli v ruské vojenské doktríně. Je proto důležité mít jasné chápání ruských zájmů a strategie v regionu," zdůraznil Ashton.

Arktida je důležitá jak pro Rusko, tak Spojené království. "Je tam Severní loďstvo, ve kterém jsou asi dvě třetiny jaderných kapacit ruského námořnictva. I ruská flotila specializovaných ponorek se schopností sabotovat podmořské kabely je v Arktidě na poloostrově Kola," poznamenal Ashton.

[chooze:article;value:532300]

Riziko stupňuje válka na Ukrajině i vstup Finska do NATO. Pokud se navíc v blízké době k Alianci připojí i Švédsko, bude pro Rusko Arktida důležitější, informoval web HIGH NORTH NEWS

Velkou roli by měly mít i klimatická změny. Podle vědců má do léta 2045 být Severní ledový oceán z většiny bez ledu. To by podle komise znamenalo, že se do Arktidy přesune i Čína, která by mohla k případnému rozpoutání války přispět.

Obavy panují i kvůli možné eskalaci vzniklé omylem. "Aby se předešlo neúmyslné eskalaci, mělo by Spojené království a jeho spojenci zajistit, aby jejich kroky byly předvídatelné a aby v případě incidentu existovaly jasné pohotovostní plány," vyzvala komise.

Ruská opozice se nevzdává. Tým Navalného vyzývá, aby lidé Putina nevolili (12/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.