Putin nařídil rozsáhlé změny v armádě. Chce naverbovat statisíce vojáků

Rusko chce do roku 2026 výrazně posílit své ozbrojené síly. "Prezident Ruské federace rozhodl o navýšení počtu příslušníků ozbrojených sil na 1,5 milionu vojáků," citovala ruská agentura RIA Novosti ministra obrany Sergeje Šojgua.

"Cílem je zajištění bezpečnosti státu a ochrana nových členů Ruské federace a kriticky důležitých objektů," dodal Šojgu. Novými členy Ruské federace jsou v tomto případě myšlena Ruskem okupovaná území na Ukrajině.

Kromě samotného navýšení počtů chtějí Rusové upravit i své výcvikové programy a postavit více cvičišť. Výcviková střediska by měla vyrůst také na okupovaných územích, změnit by se mělo navíc vojensko-správní rozdělení Ruska.

[chooze:article;value:483838]

"Všechna opatření by měla být sloučena do komplexního plánu na posílení ruských ozbrojených sil a prováděna zároveň s dodávkami zbraní, materiálu, vojenské a speciální techniky, vybudováním infrastruktury pro rozmístění vojsk a zajištěním odpovídajících zdrojů v rámci státního obranného plánu," píše se dále v oficiálním prohlášení.

Před válkou mělo Rusko oficiálně asi jeden milion vojáků. Podle amerického think-tanku CEPA (The Center for European Policy Analysis), který se zabývá evropskou politikou, byla ale realita jiná. A v Rusku bylo ve skutečnosti jen asi 800 000 aktivních členů ozbrojených sil. Podobná čísla uvádí například také web Statista.

[chooze:article;value:484612]

​Pokud započítáme ruské ztráty, které podle deníku Ukrajinska pravda i podle odhadů amerického ministerstva obrany dnes přesahují 100 000 padlých, a připočteme k nim počty vojáků mobilizovaných v září, kterých mělo být oficiálně 300 000 (jak uvedla např. agentura Anadolu), dostaneme se přibližně na onen oficiální milion.

Navýšení počtu vojáků na 1,5 milionu by tak znamenalo zvětšení ruských ozbrojených sil zhruba o polovinu. Jak toho chtějí tamní úřady dosáhnout, oficiální místa nespecifikovala. Podle ukrajinské vojenské rozvědky, kterou citoval britský Guardian, ale Rusové plánují mobilizovat dalších 500 000 mužů. 

Ukrajinští vojáci se nešetří. Takhle vypadají boje u Soledaru:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.