Putin nebude mít radost. Turci nečekaně podávají pomocnou ruku Ukrajině

Bezmála 40 tisíc lidí v oblasti zasažené povodněmi, v příštích dnech mohou ohrozit obyvatele dalších 80 obcí. Taková je prozatímní bilance protržení přehrady v Nové Kachovce v Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny.

Z jejího zničení se Kyjev a Moskva obviňují navzájem. S objasněním toho, co se tam v noci na pondělí stalo, chce pomoct turecký prezident Recep Erdogan. Při středečním telefonátu navrhl Zelenskému vytvořit mezinárodní komisi, která okolnosti incidentu nezávisle vyšetří. Informovala o tom agentura TASS.

[chooze:article;value:508078]

"Prezident Erdogan řekl, že by mohla být zřízena komise složená z odborníků ze znepřátelených stran (Ruska a Ukrajiny), OSN a mezinárodního společenství včetně Turecka, aby důkladně prošetřila výbuch ve vodní elektrárně Nová Kachovka," uvedla kancelář turecké hlavy státu.

Erdogan poněkolikáté vyzval Zelenského, aby se zasadil o obnovení mírových jednání s Ruskem. "Dokud bude konflikt pokračovat, není možné zabránit humanitárním ztrátám, takže myšlenka návratu k jednání musí zůstat v popředí. Turecko bude i nadále vyvíjet rozhodné úsilí k nastolení spravedlivého míru," doplnila kancelář.

Zelenskyj už v minulosti návrat k vyjednávání o konci války vyloučil, dokud bude v Rusku u moci Vladimir Putin.

[chooze:article;value:506707]

Na pravém břehu Dněpru, který ovládá Ukrajina, zatopila voda 1 852 domů, píše portál Unian. Protější břeh, který okupují ruské síly, na tom není o moc lépe. Rusko hlásí 14 zaplavených obcí a sedm pohřešovaných lidí. Oběti zatím hlášeny nejsou.

Turecký prezident je v pravidelném kontaktu i s Putinem. Na konci května oznámili, že v Turecku společně vybudují nový plynovod, přes který by mohl ruský plyn proudit do Evropy.

Putin obvinil Západ, že vede válku proti Rusku (5/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.