Putin nečekaně odjel do Číny. Západ znepokojuje, co tam může vyjednat

Po příletu Vladimira Putina do Číny ho slavnostně přivítal čínský prezident Si Ťin-pching a poblahopřál mu k jeho zvolení do pátého funkčního období. Podle čínské agentury Xinhua se na následném jednání věnovali posílení mezinárodní spolupráce.

"Naše spolupráce ve světových záležitostech je dnes jedním z hlavních stabilizačních faktorů na mezinárodní scéně," citovala Putina agentura AP. "Čína bude pro Rusko vždy dobrý soused, přítel a důvěryhodný partner," doplnil čínský prezident.

[chooze:article;value:555659]

​Zdůraznil ale, že "čínsko-ruské vztahy nevznikly jen tak jednoduše, zničehonic a obě strany by si jich měly vážit a pečovat o ně". Podle Putina je rusko-čínská spolupráce "stabilizujícím faktorem pro svět". Ten ale posilování vztahů znervózňuje.

Americký ministr Antony Blinken na konci dubna v rozhovoru pro BBC obvinil Čínu z toho, že podporuje Rusko ve válce na Ukrajině. Zároveň zdůraznil, že pokud Čína nepřestane dodávat Rusku zbraně, bude Washington jednat.

"Už jsme podnikli kroky proti čínským subjektům, které jsou do toho zapojeny," řekl. A dnes jasně říkám, že pokud Čína nebude jednat, budeme jednat my," dodal s tím, že spoluprací roste hrozba i pro Evropu.

Putin chtěl na přehlídce vyděsit Západ. Ukázal tanky, které tam neměly co dělat:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.