Putin nedostane pomoc zadarmo. Lukašenko si klade požadavky

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko má ke svému ruskému protějšku Vladimiru Putinovi velmi blízko. Oba muži se často scházejí a navzájem si pomáhají.

Nedávno bylo dokonce zveřejněno, že Rusko rozmístí na běloruském území své taktické jaderné zbraně. Mají být u západních hranic, které Bělorusko sdílí s Polskem, Litvou a Lotyšskem, tedy členskými státy EU i NATO. Podle politologů tím chce Putin odradit Západ od další podpory Ukrajiny, připomněla agentura AP.

Podpora ze strany Běloruska ale zřejmě nebude zadarmo. Běloruský prezident si totiž začal klást požadavky. Na schůzce s ruským ministrem obrany Sergejem Šojgu v pondělí v Minsku požádal Lukašenko o odpovídající bezpečnostní záruky, uvedla tamní státní tisková agentura BelTA.

[chooze:article;value:498978]

​Lukašenko uvedl, že již dříve o této záležitosti diskutoval s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Ten prý souhlasil, že takové bezpečnostní záruky jsou nezbytné a je třeba je formalizovat. "Obecně na jednáních zaznělo, že v případě agrese proti Bělorusku bude Ruská federace chránit Bělorusko jako své vlastní území. To jsou záruky, které potřebujeme," uvedl Lukašenko.

Zatím nebylo řečeno, kde přesně budou zbraně v Bělorusku umístěny. Mělo by k tomu nicméně dojít už v létě. Lukašenko v březnu také uvedl, že Bělorusko je v případě nutnosti připraveno na svém území rozmístit kromě ruských taktických jaderných zbraní i zbraně strategické, pod které spadají například mezikontinentální balistické rakety.

Putin nedávno zažil velké fiasko. Po jeho proslovu mi nikdo nezatleskal. Podívejte se, jak trapas (ne)zvládl:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.