Putin nešetří nikoho. Narukovat budou muset i otcové velkých rodin

Stále více ruských mužů má strach z možné druhé vlny mobilizace. Nahrávají tomu zejména masivní ruské ztráty v bojích na Ukrajině, kde významný podíl obětí tvoří mobilizovaní a špatně vycvičení ruští vojáci. Lidé navíc mají ještě čerstvé vzpomínky na podzimní vlnu mobilizace, kdy na frontu odešlo přes 300 tisíc mužů.

Bojovat museli jít i ti, kteří by jinak před povinností narukovat byli chráněni. Nejnovější skupinou, která ztratila svou ochranu, jsou otcové velkých rodin. Jak totiž uvádí portál Daily Mail, Kreml nedávno zrušil výjimku, díky které byli před mobilizací chráněni muži, kteří mají tři a více dětí.

[chooze:article;value:485488]

To však není jediná změna, která ovlivní životy ruských mužů. Státní duma také údajně připravuje zákon, který dá ruské národní gardě větší práva. To by znamenalo, že by pro armádu bylo mnohem snazší odvádět Rusy na vojnu.

Dalším návrhem, s nímž ruští poslanci pracují, by mohl stát zabavit majetek mužů, kteří před mobilizací utekli do zahraničí. Chystají se tak předejít situaci z podzimu, kdy muži hojně prchali z Ruska. Přes hranice tehdy přeběhly tisíce bojeschopných mužů.

Oficiálně mobilizaci zatím Rusko neoznámilo. Putin v minulosti tvrdil, že při podzimní vlně mobilizace armáda získala tolik mužů, kolik potřebovala k porážce Ukrajiny. Přesto změny zákonů mezi běžnými Rusy vzbuzují nervozitu z možné nadcházející mobilizace. 

Zelenskyj nevěří, že je Putin ještě naživu. Nemám s kým jednat, říká:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.