Moderní bydlení

Putin obětoval ruské území. Potřebuje vojáky jinde, tvrdí experti

Portál Independent ve čtvrtek uvedl, že Putinovou nejvyšší prioritou je úplné ovládnutí Doněcké, Luhanské, Záporožské a Chersonské oblasti, kde se soustředí většina ruské armády. Tato území Rusko nezákonně anektovalo po zahájení plnohodnotné invaze v roce 2022. Kreml dokonce podmiňuje mírové rozhovory s Ukrajinou stažením ukrajinských jednotek z těchto regionů.

"Rusko se při shromažďování sil, které mají čelit ukrajinskému vpádu, snaží udělat vše pro to, aby se vyhnulo stahování jednotek z vlastní ofenzivy v Donbasu," vysvětlil Nigel Gould-Davies z Mezinárodního institutu strategických studií.

"Putin se soustředí na kolaps Ukrajiny, který podle něj automaticky učiní jakoukoli územní kontrolu irelevantní," okomentovala situaci vedoucí pracovnice Carnegie Russia Eurasia Center Taťána Stanovajová. Kreml se snaží ukrajinskou invazi bagatelizovat.

[chooze:article;value:571414]

​Server Euronews ve čtvrtek informoval, že od zahájení ukrajinské ofenzivy v Kurské oblasti se podařilo zajmout přibližně 600 ruských vojáků. Má jít především o brance – tedy o mladé a relativně nezkušené vojáky, kteří pravděpodobně nečekali, že se v průběhu povinné roční vojenské služby zapojí do bojů, navíc na vlastním území.

"To oni jsou zajati, to oni jsou obklíčeni. A to je pro Putina z hlediska jeho domácího vnímání zranitelné," uvedla zástupkyně vedoucího ruského týmu amerického think-tanku Institut pro studium války Karolina Hirdová. Putin navíc na začátku ruské války na Ukrajině slíbil, že branci se do bojů nasazováni nebudou.

Ruská armáda pokračovala i po vpádu ukrajinských jednotek do Ruska 6. srpna v pomalém postupu kolem strategického města Pokrovsk a dalších částí Doněcké oblasti.

"Rusko má velký zájem, aby pokračovalo v útocích směrem k Pokrovsku a neodvádělo zdroje ke Kursku," popsal vedoucí pracovník washingtonského Centra pro analýzu evropské politiky Nico Lange. V případě pádu Pokrovsku by mohly být ostatní části Doněcké oblasti výrazně zranitelnější vůči ruskému útoku.

Rusko podle bezpečnostního analytika Zdeňka Petráše reagovalo na operaci v Kursku masivním útokem na Ukrajinu. Podívejte se na úterní rozhovor ve vysílání TN Live:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.