Putin: Organizátory vzpoury spravedlivě potrestáme. Prigožina nezmínil

"Jakékoli vyhrožování selže," vzkázal Putin ve svém pondělním proslovu z Kremlu. "Ústavní pořádek je plně podporován všemi stranami a skoro celou společností," dodal. Ozbrojený puč by podle něj selhal.

"Organizátoři této vzpoury budou spravedlivě potrestání," avizoval ruský prezident. "Je to přesně to, co nacisti z Kyjeva a Západ chtěli, aby se zabíjeli Rusové mezi sebou," prohlásil o vzpoře. 

[chooze:article;value:510887]

Mezi členy wagnerovců jsou podle Putina i vlastenci. "Tím, že se otočili, zabránili krveprolití," uvedl. Poděkoval žoldnéřům, kteří se rozhodli nepokračovat ve vzpouře. Měli by podle něj kontaktovat ministerstvo obrany či jít domů. Poděkoval také prezidentovi Běloruska Aleksandorvi Lukašenkovi.

Není tedy stále jasné, co přinutilo Prigožina stáhnout se a jaké sliby mu Lukašenko dal. Putin během svého proslovu šéfa žoldáků ani jednou nezmínil, je ale pravděpodobné, že když zmiňoval organizátory, myslel právě jeho.

Před proslovem koloval internetem citát mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova o tom, že půjde o zásadní slova, která změní budoucnost Ruska.. Za to se mu vysmál poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. "Dobrovolně napsal poslední tečku za svou vlastní prací. Obavy jsou konečně rozptýleny. Rusko čeká na nového prezidenta," napsal na twitteru.

Po proslovu Peskov oznámil, že se Putin sešel s vedením ruských bezpečnostních složek, včetně ministra obrany Sergeje Šojgua, napsala agentura TASS.

Velení ruské armády nás chtělo zničit, tvrdí Prigožin:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.