Putin ovládá Rusy propagandou. Na válku je dlouho připravoval, tvrdí odborníci

Ve zprávách a v ulicích se mluvilo o tom, že Ukrajině vládne nacisticky zaměřená elita. Neustále opakovaná lež se nakonec stala "pravdou". Putin se podle odborníků pasoval do role hrdiny a velká část Rusů mu uvěřila.

Ruská média ukazovala hrdinného Putina téměř denně při jízdě na koni nebo při návštěvě vojáků. Na záběrech si s nimi připíjeli na úspěch. Jenže všechno bylo jinak, z propagandistické lži Putinův tým usvědčila blondýnka, která ruskému prezidentovi byla v patách několikrát a pokaždé v jiné roli.

"Dokážou lidem vsugerovat to, co si Putin umí představit a z jeho strany je to snaha ukázat, že Rusko na frontě vítězí," vysvětlil bezpečnostní analytik Milan Mikulecký.

[chooze:article;value:491889]

O neúspěších ruská propaganda mlčí. Válka jde prý podle plánu a to i přesto, že původně měla Ukrajina padnout za pár dní. 

Určitý druh propagandy je od samého počátku i na straně Ukrajinců. I ti vsadili na svého vůdce. Prezident Volodymyr Zelenskyj na krajany zapůsobil jako muž z lidu, tedy jeden z nich.

"Já i ministři zůstáváme tady v Kyjevě, nikam jsme neutekli. Bráníme naši vlast stejně jako vy. Sláva Ukrajině," prohlásil například krátce po invazi ruských vojsk.

[chooze:article;value:491965]

"Je to změna jeho image, kdy po dobu války nevystupuje jako politik v obleku," poznamenal bezpečnostní analytik Milan Mikulecký. 

A mistrovským dílem Ukrajinců je prý zapojení první dámy. Její lidskost a umění projevu už zapůsobily na nejednoho politika. "Pokud lidé po celém světě nebudou zavírat oči před válkou, naše světlo nikdy nezhasne," řekla například.

Dezinformace vyvrací ukrajinští studenti

Ukrajinští studenti tráví volný čas podobně jako jejich čeští kamarádi. Na mobilech, tabletech a sociálních sítích. Sledují ale spíš zprávy z rodné Ukrajiny. A ověřují je.

"Otázkou je, jak rozlišit zprávy, které jsou falešné a které ne. Probíhá válka, je tu protivník a my víme, že na nás útočí," vysvětlila jedna z nich. Studenti se přidali k mezinárodní skupině lidí, která pomáhá ověřovat fotografie, videa nebo třeba informace spojené s válkou na Ukrajině. 

"Vycházely články o postupu ruské armády s fotografiemi a naši studenti to dementovali. Byly tam komentáře, že armáda postupuje už v těch a v těch místech a ty snímky, které byly spojeny s komentáři, neodpovídaly pravdě. Takže to odhalili naši studenti," prozradil rektor Anglo-AMerican University in Prague Jiří Schwarz.

[chooze:article;value:489153]

Studenti se často spojují i s lidmi z terénu. Ti jim pak podávají aktuální informace a díky rozsáhlé síti kontaktů stíhají zprávy ověřovat i do deseti minut.

Ověřené informace poté studenti umisťují na své sociální sítě. Obsah se pokouší překládat také do ruštiny, protože právě na Rusy podle nich míří nejsilnější propaganda.

"Už rok hned ráno po probuzení kontroluju na telefonu zprávy, co se přes noc stalo. Potom kontroluju, jestli jsou všichni z rodiny v pořádku," sdělila studetka Daryna.

Olha od září studuje v Praze a s Darynou se snaží pomáhat svým krajanům v Česku i materiálně. "Moji rodiče se rozhodli zůstat v Kyjevě, protože chtějí pomáhat přímo v zemi. Moje matka je lékařka, pracuje pro stát a táta nemůže Ukrajinu opustit kvůli mobilizaci," svěřila se.

"Moje rodina je stále tam. V Praze studuju a občas je to velmi těžké, protože mi chybí všichni příbuzní," doplnila Daryna.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.