Putin plánuje zničující úder na Ukrajině. Ztratil poslední zábrany, tvrdí experti

Za měsíc uplyne rok od nařízení Vladimira Putina ruské armádě, aby napadla sousední Ukrajinu. Z bleskové války, se kterou Moskva počítala, se vyklubal vleklý konflikt, do kterého se finanční a vojenskou podporou i sankcemi nepřímo zapojil Západ.

Politologové jsou přesvědčení, že na pravidla hry Putin přistoupil a připravuje Rusko na roky válčení, píše agentura Bloomberg. Zároveň se ale blíží pokus o zničující úder, který by mohl ještě všechno změnit.

Na frontě se jeho vojskům v posledních měsících příliš nedařilo, Ukrajincům se dokonce podařilo osvobodit části území, které Moskva loni v září anektovala. Masivní ofenzivu odborníci očekávají v únoru, nejpozději během března.

[chooze:article;value:486625]

"Putin je zklamaný tím, jak se věci vyvíjejí, ale není ochoten vzdát se svých cílů," konstatovala politoložka Tatiana Stanovajová s tím, že nepřipouštění si prohry ruského prezidenta připravilo o poslední zábrany. "Znamená to, že se vydává na cestu, která bude delší, krvavější a horší pro všechny," doplnila.

Čelní představitelé Putinova režimu sice neustále opakují, že "speciální vojenská operace", jak kremelská propaganda válce říká, jde přesně podle plánu, mnozí Rusové problémy otevřeně přiznávají.

"Dosavadní výsledky jsou otřesné, Rusko na to nebylo vůbec připravené. Změnilo se to ve vleklou válku a Rusko zatím nemá dostatek vojáků ani vybavení, aby ji vedlo. Musíme zastavit ukrajinskou protiofenzivu a zmařit snahy Západu porazit nás získáním vojenské převahy," uvedl Sergej Markov, politický poradce s úzkými vazbami na Kreml.

[chooze:article;value:486642]

Demokratický svět ale pomoc Ukrajině osekávat nehodlá. Spojené státy americké a Evropa v dohledné době dodají Kyjevu moderní tanky, připomněla CNN. Ve hře jsou i dodávky stíhaček.

Ruská invaze začala 24. února 2022, a to pod záminkou domnělé denacifikace a ochrany údajně utlačované menšiny Rusů. Podle západních odhadů je rusko-ukrajinský konflikt nejkrvavějším od druhé světové války. Padnout mělo už přibližně 100 tisíc vojáků na každé straně, zemřely i další tisíce civilistů.

Zelenskyj pochybuje, že je Putin naživu. Prý nemá s kým jednat:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.