Putin poprvé po víkendových nepokojích veřejně vystoupil. O wagnerovcích mlčel

"Rád bych zdůraznil, že vývoj a modernizace průmyslu je naší bezpodmínečnou prioritou," prohlásil Putin. O tom, že do Moskvy mířili wagnerovci, kteří se stáhli po dohodě s běloruským prezidentem Alexandrem Lukašenkem, jejíž obsah není světu znám, se šéf Kremlu nevyjádřil, povšimla si například stanice Sky News či deník Daily Mirror.

O stažení žoldáků, kteří chtěli uchvátit moc v Rusku, tedy Putin zatím vůbec nepromluvil. Během pondělí měl na programu telefonát s vládcem katarského emirátu Tamímem bin Hamad Ál Tháním. Ten mu podle Kremlu vyjádřil v souvislosti se sobotními událostmi podporu. Podobně se vyjádřil i íránský prezident Ebráhím Raísí.

Na rozdíl od Putina se k situaci po pokusu o puč vyjádřil premiér Michail Mišustin. Ani on ale přímo nezmínil wagnerovce či dohodu s Prigožinem. "V těchto podmínkách je nejdůležitější zajistit suverenitu a nezávislost naší země, bezpečnost a blaho našich občanů. Za tímto účelem je zvláště důležitá konsolidace celé společnosti. Musíme jednat společně jako jeden tým a udržet jednotu všech sil, semknout se kolem prezidenta a přijímat promyšlená společná rozhodnutí, abychom účinně řešili úkoly stanovené hlavou státu," prohlásil podle státní agentury TASS.

[chooze:article;value:510755]

Prigožinovi žoldnéři byli v sobotu na cestě do Moskvy a tvrdili, že svrhnou celé ruské vedení v čele s Putinem. Po telefonátu s Lukašenkem se ale zase stáhli a po šéfovi wagnerovců není ani vidu, ani slechu. 

O tom, co je součástí dohody, se jenom spekuluje. Prigožin dlouhodobě kritizoval ministra obrany Sergeje Šojgua a náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova. Mluvilo se tedy o jejich konci výměnou za beztrestnost. Podle ruských médií je ale stále obviněn z organizace vzpoury a Šojgu s Gerasimovem zůstávají ve svých funkcích.

Prigožin odjel z Rostova na Donu. Wagnerovcům nehrozí stíhání, tvrdí Kreml

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.