Putin posiluje svou osobní armádu. Má strach z atentátu i další vzpoury

Vojáci ruské národní gardy se mohou nově vyzbrojovat těžkou bojovou technikou. Zákonem jim to povolil Vladimir Putin, kterému jsou přímo podřízení. Zjistily to britské tajné služby, píše portál oe24.

"Tento krok naznačuje, že Kreml považuje národní gardu za jednu z klíčových organizací k zajištění bezpečnosti režimu," uvedl zdroj z rozvědky.

Atmosféra v nejvyšších patrech ruského vedení zhoustla po červnové vzpouře wagnerovců. Žoldáci, kteří předtím bojovali na Ukrajině, chtěli sesadit ruského ministra obrany Sergeje Šojgua. Putinovu režimu za asistence běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka se to ale podařilo zmařit.

[chooze:article;value:516806]

Tanky a rakety dlouhého doletu pro národní gardu si pak přímo u Putina objednal její šéf Viktor Solotov. "Navzdory Solotovovu tvrzení, že jeho jednotky při vzpouře reagovaly výborně, neexistuje žádný důkaz, že garda proti wagnerovcům podnikla jakékoliv účinné kroky," myslí si Britové.

Putin ale na svou osobní armádu spoléhá a věří, že ho ochrání nejenom před pokusy o převrat, ale i atentát. Několik vojáků na začátku srpna dokonce vyznamenal, upozornil magazín Newsweek.

Mír s Ukrajinou není reálný, tvrdí Putin. Rusko není zvané na mírové jednání (7/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.