Putin přednáší zásadní projev. Západ nám všem lhal, o mír mu nejde, prohlásil

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý přednesl svůj dlouho očekávaný projev k ruským poslancům i národu. V řeči, která začala v 10 hodin, hned na začátku začal hovořit o válce na Ukrajině. Ohlédl se za rokem takzvané speciální vojenské operace, jak ruská propaganda válku označuje.

Putin se ve své rétorice silně opřel do západních zemí, které podporují Ukrajinu. "Sliby západních politiků, kteří tvrdili, že chtějí mír na Donbase, se ukázaly jako lež. Zavírali oči před tyranií kyjevského režimu a za našimi zády připravovali úplně jiný scénář," obviňoval Západ Putin. Donbas, který loni na podzim Rusko spolu s dalšími dvěma ukrajinskými oblastmi okázale anektovalo, označil za historickou ruskou půdu.

I když střet obou zemí Putin označoval za speciální vojenskou operaci, v jednu chvíli mu uniklo zakázané slovo válka, za jehož použití v souvislosti s válkou na Ukrajině hrozí v Rusku vězení. "Chci zopakovat, že právě země Západu začaly válku," prohlásil Putin. Narážel tak na rok 2014, kdy začala krize na Ukrajině po anexi Krymu. Tento rok označuje Rusko ve své propagandě za začátek celého konfliktu, který měl vyvrcholit invazí, k níž bylo dle propagandy Rusko vyprovokováno.

[chooze:article;value:491055]

Ve své řeči se Putin držel narativu, že cílem invaze je osvobození Donbasu, kterému se podle něj snaží Západ zabránit. "Chráníme lidi Donbasu i jejich domovy, zatímco cílem Západu je světová dominance. Lidské tragédie pro ně nejsou důležité, pouze se snaží všechny okrást a schovávají se přitom za zástěrku demokracie, aby odvrátili pozornost od svých vlastních problémů a korupce," tvrdil Putin.

Ruský prezident také poděkoval vojákům a pracovníkům, kteří se zapojili do války. "Chci poděkovat všem naším dobrovolníkům a hrdinům. Chci poděkovat lékařům a sestrám, inženýrům, stavitelům a železničářům. Také chci poděkovat učitelům a novinářům, zejména válečným novinářům, kteří denně riskují své životy. Omlouvám se, že je nemohu všechny jmenovat, ale jejich seznam je tak dlouhý, že by se do mé řeči všichni nevešli," řekl Putin ve svém více než hodinovém proslovu.

Pro rodiny vojáků, kteří padli na Ukrajině, chystá Putin zvláštní bonus. Oznámil vznik fondu, z něhož budou rodiny mrtvých podporovány. "Rodina každého bojovníka si zaslouží úctu a pomoc," sdělil Putin. Muži, kteří byli v rámci mobilizace odvedeni na frontu, také dostanou právo na dvoutýdenní volno každých šest měsíců.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.