Putin přes palubu, rozhodli se Číňané. Západu dali zásadní slib

Blinken přijel do Pekingu v pondělí urovnat vztahy a odjel se slibem, na který Západ dlouho čekal. Rusko nemá v konfliktu s Ukrajinou čekat od Číny žádnou podporu, informoval portál Yahoo News.

"Není to úplná novinka. Čína v posledních týdnech říká nejenom nám, ale i mnoha dalším zemím, že neposkytuje a neposkytne smrticí zbraně Rusku pro použití na Ukrajině. Je to důležitý závazek a zodpovědná politika," prohlásil Blinken po schůzce s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem.

Ruský prezident Vladimir Putin přitom po rozpoutání války proti sousední zemi vsadil na spojenectví s Čínou všechny karty. A ta podle zjištění západních tajných služeb ještě v březnu dodávky munice Moskvě zvažovala, připomněl list Times of Israel.

[chooze:article;value:509166]

Podle Blinkena však stále panují obavy, že by se k tomu s vidinou zisků mohly uchýlit čínské soukromé společnosti. "Je to znepokojivé. Upozornil jsem naše čínské kolegy a vyzval je, aby byli v této věci ostražití," doplnil Blinken.

Šéf americké diplomacie kromě Si Ťin-pchinga jednal i se svým čínským protějškem Wang Im. Cílem jeho cesty bylo navázání "otevřené komunikace" s Pekingem. Americký ministr zahraničí byl v čínské metropoli naposledy před pěti lety.

Dohodli jsme mír, Ukrajina svou část smlouvy porušila, tvrdí Putin:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.