Putin přichází o důležité spojence. Dvě země se obrací k Rusku zády

Srbsko, které dosud nekompromisně odmítalo připojit se k západním snahám oslabit Rusko, obrací. Prezident někdejší jugoslávské republiky Aleksandar Vučić připustil, že Bělehrad by se mohl k sankcím nakonec připojit.

"Nebudu přísahat, že to neuděláme. Přísahat ani nemohu, protože by to bylo nezodpovědné. Zatím jsme to ale udělat nemuseli a naše pozice v tomto bývají pevné," řekl portálu BSC Happy TV.

[chooze:article;value:494172]

Vučić připomněl, že o nepřipojení se k Západu před rokem po ruské invazi na Ukrajinu rozhodla srbská bezpečnostní rada. "Sankce jsme neuvalili, všechno jsme vzájemně konzultovali. Provádíme politiku v zájmech Srbska, za což někdy platíme vysokou cenu," pokračoval.

Moskvu minulý týden pobouřila informace, že měli Srbové nevědomky dodat ukrajinské armádě tisíce raket. Podle webu Serbian Monitor za ně nejprve zaplatila kanadská firma, která je prodala do Turecka a odtamtud putovaly na Ukrajinu.

K debatě o přehodnocení vztahů s Ruskem vyzval ve čtvrtek i maďarský premiér Viktor Orbán, upozornila agentura Bloomberg.

[chooze:article;value:494115]

"Kvůli geopolitickým změnám bude Maďarsko pravděpodobně muset v budoucnu přehodnotit blízké vztahy s Ruskem. V maďarském zájmu je udržovat je zejména kvůli ruské ropě a plynu. Vztahy Evropy s Moskvou se ale nemusejí po válce obnovit, a to možná donutí Maďarsko se také přizpůsobit," prohlásil Orbán.

Obnova evropsko-ruských vztahů po konci konfliktu na Ukrajině bude podle Orbána žádoucí, zároveň je prý ale nereálné, že se tak stane v předválečném rozsahu.

Další země se obává ruské invaze. Putin zpochybnil územní celistvost Moldavska (2/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.