Putin přidal na seznam států, se kterými chce válčit, další čtyři země

Zelenskyj je přesvědčený, že ruská hlava státu Vladimir Putin chce pokračovat ve vojenské operaci nejen na Ukrajině, ale i mimo ni, píše portál Politics Comments. A v hledáčku už má mít dokonce i konkrétní země.

"Zdá se mi, že bychom měli věnovat pozornost rétorice prezidenta Ruské federace. Nechystá se zastavit. Dokud ruský prezident nezničí Ukrajinu, nedá pokoj. Musíme pochopit, že Litva, Lotyšsko, Estonsko a Moldavsko mohou být další," varoval během návštěvy Litvy Zelenskyj.

[chooze:article;value:536095]

Jak upozornil portál The Kyiv Independent, právě tyto země patří k těm, které podporují Kyjev proti invazi Moskvy. Podle ukrajinského prezidenta hrozí útok v případě, že Ukrajina neporazí Rusko. Letošní rok vnímá Zelenskyj jako rozhodují nejen pro jeho zemi, ale i další evropské státy. Zároveň připomněl, že Putin vyhrožuje už také jiným zemím.

"Nedávno jsme slyšeli, že začali mluvit o Finsku, začali hovořit o nezávislosti Uzbekistánu a tak dále," upozornil Zelenskyj. Ještě před Vánoci se totiž Putin v jednom rozhovoru nechal slyšet, že kvůli vstupu do Severoatlantické aliance čekají Helsinky problémy. Více se dozvíte v tomto článku.

Finsko i nadále ponechává uzavřené hranice s Ruskem pro osobní dopravu. Opatření země prodloužila a mělo platit do 14. ledna. Tamní ministryně vnitra však už dala jasně najevo, že se ani po tomto datu nic měnit nebude.

Zelenskyj ovšem přiznal, že Ukrajině stále chybí systémy protivzdušné obrany. Litevský prezident Gitanas Nauséda mu následně přislíbil další pomoc, a to v hodnotě 200 milionů eur (přibližně 4,9 miliardy korun), uvedl portál Informator.

Putin stanovil tři podmínky války na Ukrajině. Více se dozvíte v následující reportáži (12/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.