Putin přijel na státní návštěvu Vietnamu. USA coby hlavní obchodní partner ho odsoudily

Letadlo ruského prezidenta přistálo na hanojském letišti, kde ho na červeném koberci přivítali vietnamský vicepremiér Tran Hong Ha a nejvyšší stranický diplomat Le Hoai Trung. Britský The Guardian v této souvislosti připomíná, že jde o jeho první návštěvu od roku 2017. Návštěva ruského prezidenta však pobouřila Spojené státy, které jsou hlavním obchodním partnerem Vietnamu.

Podle ruských představitelů se Putinova návštěva zaměří na ekonomické, vzdělávací a energetické otázky. Obchod mezi oběma zeměmi v roce 2022 pouhých 3,5 miliardy dolarů, což je jen nepatrný zlomek obchodu Vietnamu s Čínou, který dosahuje hodnoty 175 miliard dolarů a se Spojenými státy ve výši 123 miliard dolarů. Pozorovatelé však tvrdí, že při osobním jednání bude pravděpodobně na stole Ukrajina a obranná spolupráce. Rusko a Vietnam pojí hluboké vazby sahající až do 50. let 20. století a Moskva byla po desetiletí hlavním dodavatelem zbraní pro Hanoj.

[chooze:article;value:560911]

V rámci své navštěvy se měl Putin setkat s vůdcem komunistické strany Nguyen Phu Trongem, státním prezidentem To Lamem a premiérem Pham Minh Chinhem. Ruský vůdce se měl také zúčastnit ceremoniálu kladení věnců, včetně návštěvy Ho Či Minova mauzolea, kde jsou uloženy nabalzamované ostatky zakládajícího vůdce Vietnamu.

Ačkoli Severní Korea i Rusko čelí mezinárodní izolaci, Vietnam si časem vybudoval pevné spojenectví s USA a Evropskou unií. USA, které loni s Hanojí navázaly diplomatické vztahy a jsou pro Vietnam největším exportním trhem, se proti Putinově návštěvě ohradily. "Žádná země by neměla poskytnout Putinovi platformu k propagaci jeho agresivní války a jinak mu umožnit normalizovat jeho zvěrstva," uvedl tento týden mluvčí amerického velvyslanectví v Hanoji.

Přítomnost ruského prezidenta ve Vietnamu navazuje na předchozí návštěvu Pchjongjangu, při níž se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem podepsal pakt o vzájemné obraně. V článku 4 této dohody se uvádí, že pokud bude jedna ze zemí napadena a zatlačena do válečného stavu, druhá musí neprodleně nasadit "všechny prostředky, které má k dispozici", aby poskytla "vojenskou a jinou pomoc", napsal server ABC News s odkazem na znění dohody zveřejněné severokorejskými státními médii.

Dohoda by podle pozorovatelů mohla znamenat nejsilnější spojení mezi Moskvou a Pchjongjangem od konce studené války. Kim i Putin ji označili za zásadní vylepšení vzájemných vztahů, které se týkají bezpečnosti, obchodu, investic a kulturních a humanitárních vazeb.

Severní Korea a bývalý Sovětský svaz podepsaly v roce 1961 smlouvu, která podle odborníků vyžadovala vojenský zásah Moskvy v případě napadení Severu. Po rozpadu SSSR byla tato dohoda zrušena a v roce 2000 nahrazena dohodou, která poskytovala slabší bezpečnostní záruky.

Americký prezident Joe Biden navštívil Hanoj loni v září, aby podpořil vzájemné vztahy obou zemí, neboť jeho administrativa chce z Vietnamu udělat alternativního dodavatele klíčových hi-tech komponentů, aby snížila americkou závislost na Číně.

Vladimir Putin je v KLDR. Znervózňuje to USA i Jižní Koreu (6/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.