Putin přiletěl do Běloruska. Analytici řekli, proč se za Lukašenkem vydal

"Putinovo naplánované setkání s běloruským prezidentem Alexandrem Lukašenkem je pravděpodobně součástí snahy ukázat proaktivitu a nastavit informační podmínky pro novou fázi války," napsal v pravidelné zprávě institut. Ruský prezident tedy jinými slovy při úspěších Ukrajiny chce ukázat, že něco dělá.

Do Běloruska navíc nečekaně ještě před šéfem Kremlu přijeli ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov i ministr obrany Sergej Šojgu. Lavrov se setkal se svým protějškem Sergejem Alejnikem. Mluvili o dopadech sankcí Západu či ekonomické spolupráci, informovala běloruská agentura Belta. Putin do Minsku přiletěl krátce po poledni, informovala agentura TASS.

Velitel ukrajinských kombinovaných sil Serhij Najev upozornil, že Putin chce diskutovat o větším zapojení vojsk Běloruska do války na Ukrajině, uvedl deník The Guardian. S tím souhlasí i analytici z ISW.

[chooze:article;value:480064]

Dalším bodem jednání by mohla být snaha Ruska o nastolení nadvlády nad Běloruskem. Bělorusko se ale ruskému nátlaku brání. Lukašenko podle deníku Newsweek řekl, že Bělorusko stojí na straně Ruska, ale jako "suverénní a nezávislý stát".

Od zahájení únorové invaze ruských vojsk na Ukrajinu se Bělorusko stalo jedním z nejstrategičtějších spojenců Ruska. Do války se ale země zatím odmítá přímo zapojit.

Opilý ruský prezident Vladimir Putin blábolil na veřejnosti:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.