Putin přišel o polovinu naverbovaných vězňů. Na frontu posílá už i vězeňkyně

Prigožin stojí i před dalším problémem. Pravděpodobně jako součást intrik v okolí Putinovy nejbližší suity nemá povoleno verbovat další vězně. Jak navíc poznamenává Institut pro studium války (ISW), ruský ministr obrany Sergej Šojgu a velitel ruského generálního štábu Valerij Gerasimov se snaží více zapojit jednotky wagnerovců do bojů o Bachmut.

Jevgenij Prigožin je proto nucený více nasazovat své elitní bojovníky, povětšinou zkušené žoldáky, kteří jsou členy skupiny delší dobu a nebyli přijati v rámci náborů ve věznicích. Po celém Rusku se otevřela náborová centra, podle posledních informací působí náboráři od wagnerovců na ruských středních školách. Více si přečtěte v tomto článku na TN.cz.

​"Pokud bude nadále trvat zákaz rekrutování ve věznicích, Prigožin bude patrně nucený omezit nasazení wagnerovců na Ukrajině," okomentovala britská rozvědka. Jak dodal bezpečnostní analytik z Masarykovy univerzity v Brně Jakub Drmola, nábory v ruských věznicích patrně neskončily, jen se nově naverbovaní vězni nedostávají k wagnerovcům.

Nabídky na snížení trestu obyčejně využívají kriminálníci s vysokými tresty a ti, kteří jsou odsouzení za násilné činy. Na frontě musí vydržet půl roku, podle vojenského publicisty Jiřího Vojáčka dostávají i dobře zaplaceno.

[chooze:article;value:494541]

​Mají také za co. Velitelé je používají jako potravu pro kanony. Nejedná se o masové útoky lidských vln, spíš o velké množství malých útočných skupinek. "Vyšlou pět až deset chlapů dopředu a ti, jakmile se dostanou pod palbu, se mají zakopat a vydržet. Buďto do doby, než jsou zastřeleni, nebo než přijde další skupina, která přebere jejich místo, nebo pokračují dál," popsal Drmola.

Přesto byly nábory minimálně zpočátku velmi úspěšné. Počet wagnerovců mohl narůst až na 40 tisíc, oproti předválečným počtům se podle Vojáčka soukromá armáda několikanásobně zvětšila. Samozřejmě je to i příležitost pro korupci. Jak poznamenal Drmola, někteří věznění mafiánští bossové platí za to, že je přijmou k wagnerovcům, dostanou teplé místečko a tam si odkroutí svých šest měsíců. Na svobodu se měli dostat už i někteří z těch, kteří byli nasazeni do bojů, přesné počty ale nelze zjistit.

Rusko patrně využívá i vězeňkyň

Jak upozornil britský portál Daily Mail, na frontu už zřejmě míří i vězeňkyně. Portál citoval ukrajinskou armádu, která uvedla: "Minulý týden byl zaznamenán přesun vlaku ve směru na Doněck s místy rezervovanými pro přepravu vězňů. Jeden z vagonů byl určen pro odsouzené ženy."

Má se jednat o první podobné využití vězeňkyň. Nejsou ale posílány do bojů, jejich přesné využití zatím není známo. Podle Olgy Romanovové, ředitelky organizace Rusko za mřížemi, bylo na Ukrajinu posláno 100 žen z věznic. Již dříve mělo několik stovek odsouzených žen ze Sverdlovské oblasti žádat o zapojení do války na Ukrajině. Na jejich využití na frontě reagoval podle portálu The Daily Beast i Prigožin, podle kterého by se ze žen mohly stát například odstřelovačky.

Podívejte se na reportáž TV Nova o masivním ostřelování Ukrajiny z minulého týdne:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.