Moderní bydlení

Putin promluvil o konci války na Ukrajině. Snažíme se, tvrdí šéf Kremlu

Rusko chápe, že konflikt na Ukrajině "dráždí" zbytek světa. Proto se ho snaží co nejrychleji ukončit. V pátečním projevu před novináři ze zemí BRICS to řekl ruský prezident Vladimir Putin, informoval portál Kommersant.

Putin vyloučil uzavření dočasného příměří s Ukrajinou. Podle něj je nezbytné vytvořit podmínky pro dlouhodobý a udržitelný mír. Moskva ale bude ochotná jednat pouze na základě istanbulských dohod uzavřených v roce 2022.

[chooze:article;value:579302]

Kdy se tak stane, ale Putin neřekl. "Kdybychom tady měli uvádět nějaké termíny, bylo by to velmi obtížné a zároveň kontraproduktivní," prohlásil.

Istanbulské dohody zahrnují třeba závazek Ukrajiny nevstoupit do Severoatlantické aliance (NATO) nebo opatřit si jaderné zbraně.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tento týden přestavil svůj mírový plán, jedním z bodů je právě rozšíření NATO o Kyjev. Západní představitelé se zdráhají zahájit s válkou zmítanou zemí oficiální přístupové rozhovory. Příslib, že se tak jednou stane, ale Ukrajina opakovaně dostává.

[chooze:article;value:579178]

Někteří státníci jsou však otevřeně proti. Slovenský premiér Robert Fico se domnívá, že vstup Ukrajiny do západního obranného paktu by vyvolal třetí světovou válku. Řekl to webu Pravda.

"Proč by Ukrajina neměla být členským státem NATO? Protože to je dobré tak akorát k tomu, aby to vyvolalo třetí světovou válku," nechal se slyšet.

Putin má mít dva malé syny. Nejsou prý v kontaktu s vnějším světem (9/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.