Putin prozradil, jak probíhá ukrajinská protiofenziva. Nemají šanci, chvástal se

Ruský prezident Vladimir Putin se v úterý sešel s předními ruskými vojenskými novináři a blogery, aby si s nimi promluvil o probíhající ukrajinské protiofenzivě. Zatímco u ruských sil mluvil o samých úspěších, ukrajinské snažení prolomit ruskou obranu popisoval jako beznadějně marné.

"Nepřítel nebyl úspěšný v žádném ze sektorů. Mají velké ztráty. Dá se říct, že dokonce katastrofální ztráty. Hlavně jejich struktura je nepříznivá," citoval Putina web Zvezda. Agentura TASS dále uvádí, že ukrajinské ztráty mají podle kremelského vládce představovat desetinásobek těch ruských.

Putin naznačil také rozsah ruských ztrát. Od 4. června měla ruská armáda údajně přijít o 54 tanků. Ukrajinská pak o více než 160, tedy asi třikrát tolik. Pozorování z bojiště ale tomuto poměru neodpovídají.

[chooze:article;value:509086]

"Od 4. června bylo vizuálně zdokumentováno 18 zničených ruských tanků a šest poškozených. Na ukrajinské straně pak máme zdokumentovaných deset zničených tanků a pět poškozených," říká Jakub Janovský, který je součástí týmu Oryx, jenž od začátku invaze dokumentuje ztráty obou stran. Ukrajinská armáda si v tomto období dokonce nárokuje přes stovku zlikvidovaných ruských tanků.

Dále ruská hlava státu promluvila o zničení Kachovské přehrady. To má podle Putina na svědomí zásah ukrajinskou raketou HIMARS. Podle expertů je to ale nepravděpodobné.

Například podle vedoucího projektanta vodních staveb ukrajinské firmy Ukrhydroproject Mykoly Kalinina byla přehrada postavená tak, aby vydržela i jaderný výbuch. Podobně to vidí také výzkumník a geograf Nikolaj Denisov, který pro ruský opoziční web Meduza prohlásil, že přehrada nádrže by měla zásah raketou zvenčí vydržet.

[chooze:article;value:508955]

Putin se také nechal slyšet, že je škoda, že byla přehrada zničena a zabránila ukrajinským jednotkám v postupu v tomto směru. "Bylo by pro nás lepší, kdyby tamtudy postupovali. Pro nás by to byla výhoda, protože by tam dostali skutečně za vyučenou," chvástal se.

Dále Putin chválil třeba ruskou vojenskou výrobu, která podle něj i přes sankce vzrostla více než dvaapůlkrát, v některých oblastech dokonce až desetkrát. Ruské tanky T-90M pak označil za nejlepší na světě. "Jakmile zaujme pozici, nikdo proti němu nemá šanci," chválil jej.

Podle expertů ale tyto stroje na ukrajinském bojišti spíše zklamaly. Před válkou Rusové vlastnili asi šest desítek těchto tanků. O nejméně 22 z nich už během bojů podle webu Oryx přišli. "T-90M vypadá na papíře působivě. To ale všechny ruské tanky, než se vydají do boje," okomentoval tank pro web Newsweek odborník na vojenské technologie Michael Peck.

[chooze:article;value:509011]

Také výkony ruského vojenského průmyslu se zdají být nadhodnocené. Například podle magazínu Forbes postrádají ruské výrobní závody dostatečné kapacity pro rozsáhlejší výrobu tanků. Chybí jim navíc moderní technologie potřebné pro současné zaměřovací systémy. Rusko tak přichází o více tanků, než jich stíhá vyrobit.

To Ukrajinci jsou na tom, zdá se, o něco lépe, i když i oni momentálně o obrněnou techniku spíše přicházejí. Například za ztracená bojová vozidla Bradley, o něž Ukrajinci přišli na začátku protiofenzivy, už Američané podle Newsweeku oznámili vyslání náhrady. Podle analytika Allana Orra ale nemusí stačit ani to.

Podle rusisty Jiřího Justa byl tento Putinův projev v souladu s předchozími prohlášeními ruských představitelů. "Očekávat, že by Vladimir Putin mluvil na setkání s novináři pravdu a objektivně hodnotil válku na Ukrajině, by byl omyl. Setkal se s nimi totiž právě proto, aby válku na Ukrajině prezentoval jako úspěšnou. Byla to čistě propagandistická akce," myslí si.

[chooze:article;value:509125]

I přes některé poměrně zjevné lži byla podle Justa reakce Rusů na Putinovo vystoupení pozitivní. "Setkal se s populárními novináři a blogery a mluvil o vítězství a úspěších, tedy o věcech, které většina Rusů vnímá kladně," řekl pro TN.cz.

Ukrajinská protiofenziva začala, potvrdil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Putin ji shazuje:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.