Putin řekl, co bude dál na Ukrajině. Představil "nový světový řád"

Putin ve čtvrtek odpoledne promluvil na Valdajském fóru v Soči, které funguje jako sdružení zahraničních a ruských osobností v oblasti politologie, ekonomie, historie a mezinárodních vztahů a jehož účelem je šíření ruských myšlenek. Kreml sliboval, že půjde o celosvětovou událost, napsala agentura RIA Novosti. Nakonec šlo ale o poměrně obecná prohlášení, z nichž některá nezazněla poprvé. 

"Stojíme před výzvou, budujeme nový svět," začal Putin svůj projev s tím, že současný světový pořádek se podle něj otřásá v základech. "Jsem přesvědčen, že lidstvo směřuje k fragmentaci, nikoliv k novým blokům, nikoliv k bezduchému univerzalismu nové globalizace, ale je na cestě synergie velkých prostorů, komunit, které se jako takové uznávají," prohlásil.

"Mluvíme o principech. Trvalý mír může nastat, jen pokud se všichni budou cítit v bezpečí," tvrdil dále a stěžoval si, že se Západ snaží z Ruska udělat padoucha. "Kdo jste, abyste nás peskovali? Kdo vám dal takové právo?" obrátil se na západní politiky.

[chooze:article;value:524772]

​"Jednostranné kroky vždycky vyvolávají reakci," dodal s tím, že západní země stále trpí koloniálním myšlením. "Náš zájem o spolupráci si vyložily jako slabost. Arogance našich partnerů na západě byla neslýchaná," nechal se také slyšet. 

"Chceme zachovat otevřený svět bez bariér. Chceme, aby diverzita světa rostla a rozvíjela se. Nikdo nemá nárok rozhodovat za jiné," definoval hlavní zájmy Ruska. O tom, že Rusové odváží ukrajinské děti do Ruska, aby je poruštili, už ale pomlčel. 

Promluvil také o samotné válce a zopakoval oblíbenou frázi ruské propagandy. "My jsme válku na Ukrajině nezačali. Snažíme se ji ukončit," prohlásil a dodal, že jádrem konfliktu byla snaha Západu o změnu režimu na Ukrajině před devíti lety. Zdůraznil také, že Rusko není jen národ, ale svébytná civilizace, která nejde zničit.

[chooze:article;value:524727]

"Nemáme zájem rozšiřovat naše území. Jsme největší země světa," řekl také. V následném rozhovoru tyto myšlenky rozvedl. "Naše činnost na Donbase je motivovaná především ochranou lidí. Chráníme ruské tradice, ruské lidi," sdělil s tím, že civilizace, na rozdíl od států, nemají hranice.

Podle rusisty a novináře Jiřího Justa neřekl Putin nic nového. "Projev obsahoval všechny jeho oblíbené teze a fabulace, jakože Rusko chtělo vstoupit do NATO, ale Západ mu to neumožnil, že Západ provedl puč na Ukrajině v roce 2014 atd.," shrnul vystoupení. "Zajímavé ale bylo prohlášení o tom, že Rusko netouží po dalším území. Přitom před rokem anektovalo čtyři části Ukrajiny," připomněl.

Rusku válečný stav vyhovuje a politicky se v něm zabydlelo, říká rusista:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.