Putin řekl, kdy skončí válka. Západ má v jeho plánu hrát zásadní roli

Ruský prezident Vladimir Putin má jasno v tom, kdy skončí válka na Ukrajině. Trvá už déle než rok a sedm měsíců, a ačkoliv Putin tvrdí opak, boje zřejmě jen tak neskončí. Ruská hlava státu se domnívá, že pokud by věci šly podle jeho představ, mohla by válka skončit do týdne.

Podle Putina se Ukrajina zhroutí, pokud Západ zavře kohoutky vojenské pomoci. "Ukrajinská ekonomika obecně nemůže existovat bez vnější podpory," řekl. "Jakmile s tím Západ přestane, za týden bude po všem," dodal.

Podle odborníků, které citoval web CNN, je právě toto tvrzení ukázkou Putinovy strategie. Počítá totiž s tím, že podpora ze Západu nebude věčná. Odborníci ale upozorňují, že vzhledem k vývoji v posledních dnech nabírá Putinův plán na síle.

[chooze:article;value:525115]

Přes rok a půl byla sice pomoc ze Západu silná, v poslední době začíná slábnout. Jak upozorňuje BBC, občané, a tudíž i politici už chtějí upřednostnit vlastní pohodlí. V mnoha státech se navíc blíží volby a politici Ukrajinu často využívají jako téma své předvolební kampaně.

Největším podporovatelem Ukrajiny jsou Spojené státy americké. Někteří republikáni si ale myslí, že by podpora Ukrajiny měla být omezena. Schyluje se navíc k prezidentským volbám a republikánským favoritem je bývalý prezident Donald Trump. Ten přístup USA k Ukrajině dlouhodobě kritizuje.

[chooze:article;value:524960]

​A ohrožená je i podpora ze strany Slovenska. Ve volbách získala nejvyšší počet hlasů strana Směr Roberta Fica. Bývalý premiér je svými názory nakloněn spíše na Východ a omezení pomoci Ukrajině je tak reálné.

Volby se brzy konají i v sousedním Polsku. I tam se objevily pochyby o budoucí podpoře Ukrajiny. Například strana Právo a spravedlnost slíbila, že zastaví dovoz levného ukrajinského obilí, proti kterému se staví polští farmáři.

Putin se snaží uvěřit vlastním lžím. Řeč těla odhalila, co se mu honí hlavou:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.