Putin se po pěti dnech objevil na veřejnosti. Měl ale dlouhé zpoždění

Ruský prezident Vladimir Putin svolal kvůli incidentu na letišti v Machačkale v Dagestánu bezpečnostní poradu. Sám na ni podle deníku Mirror dorazil o dvě hodiny později. Na veřejnosti se ukázal poté, co se na sociální síti Telegram a v médiích objevily spekulace o jeho údajné smrti a používání dvojníků. To mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov popřel.

"Je s ním všechno naprosto v pořádku, jedná se o další falešnou zprávu," citovala Peskova agentura Reuters. Putin se podle zpráv z Kremlu před pondělní poradou naposledy na veřejnosti objevil minulý týden na setkání s vědci a specialisty z vesmírného průmyslu.

Pondělní poradu Putin zorganizoval v reakci na údajné pokusy Západu rozdělit ruskou společnost. V neděli se totiž odehrály nepokoje na mezinárodním letišti v Machačkale, hlavním městě ruského Dagestánu. Protiizraelští demonstranti tam vtrhli na letištní plochu a hledali Židy, bylo jich několik stovek. Protestující se svolali přes sociální sítě s tím, že do země přilétají izraelští uprchlíci, informoval nezávislý ruský web Medusa.

[chooze:article;value:527489]

​Zpočátku zastavovali auta opouštějící letištní parkoviště a kontrolovali posádkám pasy. Po několika hodinách se dostali do letištní budovy, kde rozbíjeli dveře a zábrany, až se dostali na letištní plochu. Podle Putina za letištní incident mohou "agenti západních speciálních služeb".

"Včerejší vývoj v Machačkale podnítil zejména prostřednictvím sociálních sítí, v neposlední řadě z ukrajinského území, agenti západních speciálních služeb," řekl Putin podle agentury TASS na setkání k situaci v Dagestánu. Ukrajina již jakýkoliv podíl na nepokojích odmítla.

Úřadům se situaci postupně podařilo dostat pod kontrolu, provoz na letišti byl obnoven v pondělí. Pasažérům letadla se nic nestalo, při nepokojích ale utrpěly zranění asi dvě desítky lidí. Podle kanálu Baza na letiště vtrhlo okolo 1 500 lidí. Policie podle agentury TASS zadržela 83 osob. Za hromadné nepokoje v Rusku hrozí vězení od osmi do patnácti let.

Dav na ruském letišti uspořádal hon na Židy, kteří přiletěli z Izraele:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.