Putin se prořekl. Na Ukrajině padly stovky tisíc Rusů, přiznal omylem

Podle ruského vládce Vladimira Putina nyní na Ukrajině bojuje 617 tisíc ruských vojáků. Prohlásil to ve čtvrtek na vůbec první tiskové konferenci pro vybrané novináře od začátku plnohodnotné invaze na Ukrajinu. Další mobilizace kvůli tomu podle něj není nutná. "Příliv mužů připravených bránit naši vlast se nezmenšuje. Nyní není potřeba dál mobilizovat," řekl Putin. 

V přímém přenosu se při více než čtyřhodinovém setkání s novináři podle vojenských expertů ale při zásadní odpovědi nevědomky prořekl. Zmínil totiž, že během invaze Ruská federace celkem zmobilizovala 244 tisíc vojáků a dalších 486 tisíc mužů se dobrovolně přihlásilo do armády. Před mobilizací v září 2022, tedy v první fázi invaze, už přitom na Ukrajině bojovalo dalších 250 tisíc mužů. "Putin doslova přiznal nenávratnou ztrátu 363 tisíc lidí," sdělil deníku Independent vojenský analytik Jan Matvejev. 

[chooze:article;value:533022]

Odhady padlých přitom zveřejnil Kreml naposledy v září loňského roku, kdy uvedl, že padlo pouze necelých šest tisíc vojáků. Podle expertů i tehdy takové číslo výrazně podhodnocovalo realitu. Odhady amerických vládních činitelů uvádí, že od začátku války na Ukrajině před bezmála dvěma lety padlo nebo se v boji vážně zranilo zhruba 300 tisíc ruských vojáků. Informuje o tom televize NBC News. To by odpovídalo počtu, který Putin ve výpočtech naznačil. 

​Ve svých odpovědích také Putin tradičně zopakoval propagandistickou verzi ruské invaze na Ukrajinu a zmínil, že ji způsobil Západ, který se rozšiřoval k hranicím Ruska. Frontová linie teď podle něj měří přes dva tisíce kilometrů. Doplnil také, že z ruské armády velitelé kvůli špatnému zdravotnímu stavu od začátku války propustili 41 tisíc vojáků. 

Putin osobně zkontroloval novou jadernou ponorku. Chce ji poslat na Ukrajinu (12/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.