Putin se rozhodl pro riskantní zahraniční cestu. Hrozí mu zatčení

Ruský vládce Vladimir Putin má příští týden v plánu zamířit do sousedního Mongolska, kde by se měl podle státní agentury TASS zúčastnit oslav 85. výročí vítězství sovětské a mongolské armády nad silami rozpínajícího se japonského císařství. Na tom by nebylo asi nic tak podivného, pokud by mu tam nehrozilo zatčení.

Jak totiž připomíná agentura AP, Mongolsko je členský stát Mezinárodního trestního soudu a ten na Putina vydal loni na jaře zatykač kvůli nezákonné deportaci ukrajinských dětí. Podle základní listiny soudu, Římského statutu, by tedy mongolské úřady správně měly ruského prezidenta zatknout.

[chooze:article;value:571031]

Samo Rusko autoritu mezinárodního soudu neuznává a oko dost možná přimhouří i Mongolsko. Zatknout Putina je sice jeho povinnost, soud nicméně nemá žádný nástroj, jak ho k vykonání této povinnosti donutit.

Pro Moskvu je cesta velmi důležitá. Přes Mongolsko má totiž vést nový plynovod Siberia-2 do Číny. Ten měl Kremlu usnadnit prodej plynu asijské velmoci, a pomoci tak jeho rozpočtu zatíženého sankcemi. Jak ale upozornil deník South China Morning Post, Mongolsko plynovod nezařadilo do svého dlouhodobého plánu výstavby, a projekt tedy bude nejspíš nutné odložit.

V srpnu se Vladimir Putin setkal s čínským premiérem Čchiangem:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.