Putin se snaží zastrašit svět. Bělorusko si bere jako jaderné rukojmí, tvrdí odborníci

Vladimir Putin se rozhodl vyhovět svému spojenci Alexandru Lukašenkovi a do Běloruska přesune taktické jaderné zbraně. Podle ruského prezidenta jsou přípravy už v plném proudu.

"1. července dokončíme stavbu speciálních úložných skladů pro taktické jaderné zbraně na území Běloruska. Takže vše, o co prezident Běloruska žádal a veškeré požadavky, které měl, budou realizovány," nechal se slyšet Putin.

Jaderné hlavice chce Rusko ke svému západnímu sousedovi dopravit v létě. Ukrajinci tvrdí, že Moskva tímto krokem cílí na samotné Bělorusko. "Putinovo oznámení o umístění taktických jaderných zbraní v Bělorusku je krokem k vnitřní destabilizaci země. Maximalizuje tím negativní vnímání Ruska a samotného Putina v očích běloruské veřejnosti. Kreml si bere Bělorusko jako jaderné rukojmí," je přesvědčený tajemník ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany Oleksij Danilov.

S tím souhlasí i vůdkyně běloruské opozice Světlana Cichanouská. Podle ní rozmístění zbraní přímo odporuje běloruské ústavě a vůli Bělorusů. Odborníci ale tvrdí, že důvod k přesunu zbraní je jednodušší.

[chooze:article;value:496666]

"Ukrajina začala dostávat zbraně, které se dají považovat za zbraně delšího dosahu. Samozřejmě to je zásadní událost pro ruskou bezpečnost, také vstup Finska do Severoatlantické aliance. Vladimir Putin tím dává najevo, že on má stále v rukách nějaké karty," sdělil politolog Jiří Just.

Za taktické jaderné zbraně se od dob studené války považují zbraně s kratším doletem a menší výbušnou silou. Jejich ničivost je přesto obrovská. "Klasické taktické jaderné zbraně v ruské výzbroji je možné výbušnou silou srovnat s bombami, které zničily Hirošimu a Nagasaki," přiblížil vědecký pracovník a pedagog Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Karlovy Univerzity Michal Smetana.

V Bělorusku by mělo být 10 letadel, která jsou schopná jaderné zbraně nést. Podle Američanů ale Pentagon zatím nemá zprávy o tom, že by se Rusko chystalo zbraně použít.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.