Putin si volal s čínským prezidentem. Doufá, že ho navštíví v Moskvě

V rámci utužení zahraničních vztahů spolu v pátek telefonovali lídři Ruska a Číny Vladimir Putin a Si Ťin-pching. Při videokonferenci mluvil Putin rusky, zatímco Si využil služby tlumočníka.

Hlavním tématem jednání obou prezidentů byly problémy, s nimiž se Rusko a Čína potýkají. Řeč přišla také na vzájemné vztahy. Čína totiž v poslední době navýšila svůj odběr ropy a zemního plynu z Ruska poté, co evropské země ukončily své odběry fosilních surovin. Rusko se s Čínou dlouhodobě snaží prohloubit své ekonomické svazky, píše Reuters.

Obě země spolu letos obchodovaly víc než kdy jindy. A to hned o čtvrtinu. Mohou za to i protiruské sankce, které po invazi na Ukrajinu zavedly západní země a kvůli nimž potřebovalo Rusko nového odběratele. "I přes nepříznivé vnější vlivy, restrikce a vydírání Západu, Čína a Rusko zajistily rekordní objem vzájemného obchodu," řekl podle agentury TASS Putin.

[chooze:article;value:481735]

Zatímco Rusko řeší ekonomické problémy, Čína se potýká s novo vlnou covidu-19. I tři roky poté, co v zemi vypukla pandemie, není Čína stále zdravá. Země před nedávnem ukončila svou politiku tvrdých lockdownů a rozvolnila nařízení. To však způsobilo masový nárůst nových případů. Některé země proto omezily nebo přímo zakázaly vstup čínských turistů.

Na závěr setkání Putin popřál Siovi do nového roku. "Z celého srdce přeji vám i celé přátelské Číně nové úspěchy," řekl dle TASS Putin. Pozval jej také na oficiální státní návštěvu do Ruska. Si by měl podle Putina Rusko navštívit na jaře 2023, přesnější datum ale nebylo určeno. Pokud by přijel, byl by to pro Rusko i svět významný signál, jak se Čína staví k válce na Ukrajině.

Putin a Si spolu hovořili vůbec poprvé od chvíle, kdy byl Si znovuzvolen generálním tajemníkem Ústřední komise Komunistické strany Číny, tedy nejvýše postavenou osobou asijské velmoci. Naposledy spolu mluvili osobně na setkání Šanghajské organizace pro spolupráci, které se konalo v polovině září v Uzbekistánu.​

Putin svým spojencům rozdal "prsteny moci." Lukašenko se tím svým hned chlubil:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.