Putin utahuje šrouby. Podepsal nové zákony a zpřísnil tresty pro odpůrce

Ruský poslanec Vasilij Piskarev, který zpřísnění zákona o sabotážích inicioval, uvedl podle webu Kommersant.ru, že počet sabotáží v roce 2022 raketově vzrostl. Zatímco v roce 2021 ruské úřady evidovaly jeden případ, do 14. prosince letošního roku to bylo 21 sabotáží. Za organizování sabotérských skupin teď hrozí 15 až 20 let či doživotí. Zákon ale dává prostor těm, kteří by byli členy diverzantské skupiny a udali své kolegy. Ti by se tak pobytu za mřížemi vyhnuli.

Trest nově hrozí i těm, kteří zneuctí svatojiřskou stuhu. Ta dostala status symbolu vojenské moci Ruska a vítězství Sovětského svazu ve druhé světové válce. Ten, kdo ji veřejně zneuctí, riskuje pokutu až tři miliony rublů (923 tisíc korun) a až tříleté vězení. Pokud by to udělal jako člen organizované skupiny, mohl by ve vězení skončit až na pět let.

[chooze:article;value:481666]

​Nově se v Rusku nesmí také informovat o tom, jak se vyrábí munice. Úřadům zákon dává právo blokovat stránky, na kterých by se taková informace objevila. Za porušení hrozí pokuta až milion rublů (308 tisíc korun).

Putin také uvalil na alternativní taxislužby povinnost sdílet data s tajnou službou FSB a to od 1. září příštího roku, upozorňuje agentura Interfax. Naopak občané Ruska mohou odmítnout, aby byla uchovávána jejich biometrická data (s výjimkou užití zpravodajskými službami a policií) a tato data nesmí společnosti převádět z Ruska do zahraničí.

Vojáci a úředníci, kteří jsou zapojeni do "speciální vojenské operace", jak Rusko nazývá svůj vpád na Ukrajinu, nemusí po dobu trvání války podávat daňová přiznání. Putin také pro čtyři regiony, které se snaží připojit, jmenoval prokurátory.

Podívejte se, jak dopadla ruská seniorka, která se v autobusu vyslovila proti válce:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.