Putin vzkázal Rusům, co je čeká v příštím roce. Přichystal pro ně šest plánů

Co Rusy čeká v příštím roce a jakým směrem se bude vyvíjet ekonomická a sociální situace země, Putin představil na čtvrtečním zasedání ruské Rady pro strategický rozvoj, píše tisková agentura URA.ru. Navzdory stupňujícím se sankcím se prezident o blaho své země evidentně nebojí. Západu se podle něj nepodařilo zničit ruskou ekonomiku, ačkoliv uznal, že se to neobešlo bez "menšího poklesu HDP".

"Budeme ale pokračovat v dosavadním vývoji navzdory jakémukoliv vnějšímu tlaku. Rozhodně se staneme silnějšími, dostaneme Rusko na vyšší technologickou úroveň," ujistil Rusy Putin. K dosažení tohoto cíle vytyčil šest úkolů, které Rusko musí příští rok splnit.

[chooze:article;value:476466]

​První z nich je prohloubení vztahů s partnerskými zeměmi v oblasti energetiky, potravinářství a dalších odvětví. Druhým a třetím cílem je přiblížení se k technologické a finanční soběstačnosti. Čtvrtým úkolem je rozvoj infrastruktury. Poslední dva se týkají sociální oblasti, především snižování chudoby a podpory rodin.

"Prezident lidi ujistil, že situace v zemi je pod kontrolou. Speciální operace a západní sankce jsou jen dočasným jevem, který podobně jako nepřízeň počasí dříve či později skončí. Pak nastane teplý slunečný den," řekl k Putinovu projevu ruský politolog Anton Orlov.

Prohlubující se krize v Rusku

Predikce nezávislých odborníků ale pro Rusko takto optimistické nejsou. Země podle nich už před válkou trpěla ekonomickými problémy, které válka ještě více prohloubila.

"Místo očekávaného růstu kolem 4 % v letech 2022 až 2023 se očekává, že ruská ekonomika během těchto dvou let poklesne o 8 %. Sankce velmi tvrdě zasáhly výrobu v klíčových odvětvích a jejich dopady se budou nadále stupňovat," řekl v rozhovoru pro Forbes politolog Brian Taylor, který se specializuje na ruskou politiku a bezpečnostní studia.

[chooze:article;value:475012]

​Vysvětlil, že Rusko přešlo na válečnou ekonomiku, což znamená ještě větší kontrolu z Kremlu, růst vojenských výdajů a zároveň menší přísun peněz do vzdělávání nebo zdravotní péče.

Ekonom a bývalý náměstek ruského ministra financí Sergej Alexašenko naopak tvrdí, že Moskva v krátkodobém horizontu nepocítí dopady sankcí tak tvrdě, aby ji to přinutilo změnit dosavadní politiku. Válečné výdaje jsou sice obrovské, do určité míry je ale kompenzují příjmy z ropy, napsal pro zpravodajský web televize Al-Džazíra.

To ale podle Alexašenka neznamená, že by Rusko čekal v příštím roce hospodářský růst. Dokud však Západ nezesílí sankce, Rusko podle něj ani v roce 2023 nezmění svůj postoj. "S ohledem na tyto skutečnosti nepředpokládám žádné zásadní následky, které by mohly Kreml donutit k radikální změně jeho agresivní politiky vůči Ukrajině," konstatoval Alexašenko.

Podle bezpečnostního analytika Vojtěcha Bahenského válka na Ukrajině v zimě zřejmě neskončí:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.