Putin zakázal vývoz ruské ropy do států, které stropují její cenu

Rusko reaguje na dohodu mezi G7, Evropskou unií a Austrálií. Státy se rozhodly zavést maximální cenu ruské ropy. Cenový strop je dle této dohody 60 dolarů za barel (1 370 korun). Řada států přitom chtěla, aby bylo zastropování ještě přísnější. I tak nakonec našly na začátku prosince všichni zúčastnění společnou řeč.

V úterý tak ruský prezident Vladimir Putin podepsal dekret zakazující vývoz ruské ropy do států, které na ni cenový strop zavedou. "Toto vstupuje v platnost 1. února 2023 a platí do 1. července 2023," uvedl podle agentury Reuters Kreml.

[chooze:article;value:477574]

Putin si navíc vymohl, aby mohl v některých případech zákaz dodávek zrušit. "Ministerstvo energetiky Ruské federace bylo pověřeno pravidelným sledováním provádění zákazu," doplnila ruská státní agentura TASS.

Důvodem k zavedení stropu na cenu ruské ropy byla převážně válka na Ukrajině. Agresor totiž od začátku konfliktu na nerostné surovině a dalších s ní spojených produktech vydělal miliardy eur. Jen za surovou ropu to ke konci listopadu byly téměř tři biliony korun.

Podle analytika Pavla Havlíčka Kreml pronesl závažné sdělení. "Jde o eskalační opatření, které může zásadním způsobem ovlivnit i občany České republiky," uvedl pro Český rozhlas

5. prosince začalo platit embargo na dovoz ruské ropy po moři:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.