Putin zatáhl za ruční brzdu. Západ není nepřítel Ruska, rozhodl v dekretu

Rusko pozměnilo koncepci své zahraniční politiky. Dostalo se do ní sedm nových bodů, které se kromě jiného týkají vztahů se Západem. Dekret v pátek podepsal prezident Vladimir Putin, informovala agentura RIA Novosti.

"Dnes jsem podepsal dekret schvalující aktualizovanou Koncepci zahraniční politiky Ruské federace," oznámil v pátek Putin podle agentury TASS členům bezpečnostní rady.

[chooze:article;value:497385]

Moskva se podle dokumentu "nepovažuje za nepřítele Západu a neizoluje se od něj, nemá nepřátelské úmysly". Je to však v rozporu s tím, co v uplynulých měsících prohlašovali ruští politici. Putin nebo jeho pravá ruka Dmitrij Medveděv opakovaně řekli, že západní kroky ohrožují existenci Ruska.

"Moskva počítá s tím, že si západní země uvědomí marnost konfrontace a že se vrátí k rovné interakci," stojí v koncepci. Spojené státy americké, Evropa a další spojenci přitom sankcemi a vojenskou podporou Ukrajiny pouze reagují na ruskou agresi vůči svému sousedovi.

[chooze:article;value:497252]

Rusové chtějí "odstranit pozůstatky americké dominance ve světě" a "prohloubit vazby a koordinaci s Čínou a Indií".

Nadvláda USA končí, dodal k tomu ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. "Podle dlouhodobých trendů mezinárodního vývoje nás čeká krize ekonomické globalizace, která se přestane odehrávat podle amerických pravidel. Světová ekonomika prochází velkou restrukturalizací a přechází na nový technologický základ," uzavřel.

Putin se na schůzce s čínským prezidentem podivně klepal:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.