Putin žil v iluzích. Myslel, že se NATO pokloní, ukazují dokumenty z Kremlu

Na veřejnost se dostaly interní dokumenty ruské tajné služby FSB. Podle deníku The Sun, který je publikoval, unikly díky zdroji z agentury vystupujícímu pod jménem Wind of Change (česky Závan změny). Ten je zaslal zakladateli lidskoprávní organizace Gulagu Vladimiru Osečkinovi.

Dokumenty ukazují, co Putin předpokládal předtím, než zahájil válku, kvůli které zemřelo přes 100 tisíc lidí. 

Už dříve vyšlo najevo, že šéf Kremlu plánoval obsadit do tří dnů po zahájení invaze Kyjev. Ten i více než rok po válce ovládají Ukrajinci a v hlavním městě stále sídlí prezident Volodymyr Zelenskyj.

[chooze:article;value:493011]

Putin předpokládal, že po rychlém obsazení Kyjeva budou představitelé členských zemí NATO vyděšení. 

Myslel si, že po úspěšné invazi bude moct Západu dávat ultimáta. Jedním z nich mělo být zavedení bezletové zóny nad Polskem a Pobaltím. Právě vstup těchto zemí do NATO totiž údajně považuje za bezpečnostní ohrožení Ruska.

Následně měl aktivovat jadernou triádu. To mělo vést k tomu, že z NATO i Evropské unie ze strachu některé státy odejdou a tyto mezinárodní organizace se tak rozpadnou. Země měly podle plánu Kremlu vyděšeně vzkazovat, že nechtějí být součástí války.

[chooze:article;value:492678]

"Ruská síla ve vyjednávání bude podobná té, kterou měl SSSR," napsal v uniklém e-mailu jeden z agentů FSB. "V budoucnu to Rusku umožní politicky ovládnout mnoho zemí, které byly součástí SSSR," dodal.

Podle politologa Keira Gilese dávají tyto dokumenty smysl. "Jedním z důvodů, proč Putinova invaze na Ukrajinu tolik lidí na Západě zaskočila, bylo to, že nedávala smysl, pokud jste nebyli v Putinově hlavě," poznamenal.

Putinovy velké ambice ale zůstaly nenaplněné. Místo rychlého vítězství nyní dlouhé měsíce bojuje v opotřebovací válce a Západ je v podpoře Ukrajiny jednotný, připomněl deník Daily Mirror.

Rusko má pět kandidátů na prezidenta. Putin mezi nimi zatím není:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.