Putin ztrácí posledního spojence v EU! Orbán chce jet do Kyjeva i rozšíření NATO

S překvapivou zprávou přišel v pátek maďarský premiér Viktor Orbán. Vůdčí postava režimu, který byl dlouhodobě otevřeně nakloněný Rusku i jeho prezidentovi Vladimiru Putinovi, učinila nečekaný krok. Rok po začátku války na Ukrajině vyjádřil Orbán napadené zemi podporu.

Maďarské ministerstvo zahraničí připravuje oficiální návštěvu Orbána v Kyjevě. "Až přijde čas, maďarský premiér pojede do Kyjeva. Ministerstvo zahraničí v současnosti chystá jeho cestu," řekl podle portálu Ukrajinska pravda maďarský ministr zahraničí Péter Szijjátró.

[chooze:article;value:481074]

To však není jediné překvapení, se kterým Orbán přišel. Maďarsko je spolu s Tureckem jednou ze dvou členských zemí NATO, které doposud blokují vstup Finska a Švédska do aliance. Nyní však Orbán vyzval poslance své strany Fidesz, aby vstup obou zemí podpořili, píše agentura Reuters.

Ve čtvrtek Orbán na svém twitterovém účtu prohlásil, že Rusko nemá šanci. "Rusko nemůže vyhrát, protože celý západní svět stojí za Ukrajinou. Rusko je ale nukleární velmoc a nemůže být zahnána do kouta, protože jinak může vyhlásit jadernou válku," upozornil Orbán.

Orbán přitom dlouho platil za hlavního spojence Ruska v Evropské unii a Maďarsko je spolu s Běloruskem a Srbskem mezi státy, které mají s Putinovým režimem výborné vztahy. Velká změna v Orbánově zahraniční politice se ale pravděpodobně nekoná.

Orbán je totiž známý svou velkou politickou flexibilitou. "Je to velmi pragmatický politik. Tohle rozhodně nebude jeho nové dlouhodobé stanovisko, spíš dělá, co se mu hodí. A při výročí války se mu více hodí tvářit se proukrajinsky," domnívá se politoložka Zuzana Stuchlíková.

[chooze:article;value:482793]

Stejně tak náhlé Orbánově změně nevěří ani bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda. "Rozhodně nezměnil pohled na svět. Tohle je výsledek nějakého tlaku, nejspíše ekonomického, ze strany Evropské unie nebo USA," spekuluje Svoboda. Co přesně však Orbán tímto prohlášením mohl získat, netuší, ale rozhodně podle něj k nějakému obchodu došlo.

Důvod náhlého konání, které jde přímo proti záměrům Ruska, může tkvět ve skutečnosti v tom, že současný směr maďarskému premiérovi příliš nepomohl. "Proruský směr nepřinesl Orbánovi takové výhody, jaké si představoval. Je proto možné, že si chce takto udělat u Evropské unie oko," řekla Stuchlíková.

Velkou změnu Stuchlíková nečeká ani na domácí scéně. Protizápadní postoje jsou velkou součástí Orbánovy politiky. "Pro voliče to možná bude překvapení, ale nebude mít dlouhého trvání. Současná politika mu funguje, takže by radikální změnou byl sám proti sobě," myslí si Stuchlíková.

Orbán se před svými voliči staví do pozice tvrdého vyjednavače, který hájí maďarské zájmy. "S nejvyšší pravděpodobností to před svými voliči obhájí tak, že se bude tvářit, že šlo o výsledek úspěšného jednání. Vyloží to tak, že se mu podařilo vyjednat podmínky výhodné pro Maďarsko, které od začátku prosazoval a které požadoval výměnou za souhlas Maďarska," předpokládá Svoboda.

Orbán překvapil nezvyklou kritikou Ruska. Putin podle něj ohrožuje Evropu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.