Putina kvůli válce zradila pravá ruka. Plánuje se přestěhovat na Západ

Putinův režim utrpěl další ránu. Kvůli válce proti Ukrajině se od ruského prezidenta odvrátil Anatolij Čubajs, který v letech 2008 až 2020 vedl státní technologickou firmu Rosnano.

Informoval o tom britský portál Mirror s odvoláním na zdroje z Kremlu. Rozhodnutí Moskvy zaútočit na sousední zemi kritizoval už od loňského roku. Na letní dovolené na italské Sardinii ho hospitalizovali, náhle se mu totiž udělalo špatně a nemohl se hýbat. Obával se, že ho otrávili agenti FSB. 

Jeho zdravotním stavem se zabývali italští policejní experti, kteří cizí zavinění vyloučili. Podle lékařů Čubajse postihl akutní Guillainův–Barrého syndrom, který dočasně znemožňuje hýbat končetinami.

[chooze:article;value:483669]

Půl roku nato v něm údajně roste strach, že se ho Kreml pokusí zlikvidovat. "Rozhodl se, že se usadí v Anglii. Bude to tam pro něj bezpečnější," tvrdí dobře informovaný zdroj. Uchýlit by se mohl do rezidence ruského oligarchy Borise Mince v hrabství Surrey na jihovýchodě země.

A podle telegramového kanálu Generál SVR, který má mít napojení na kremelské kuloáry, Čubajs dělá dobře. Jeho jméno se prý skutečně objevilo na seznamu lidí určených k likvidaci.

Čubajs působil v politice od 90. let, je považován za otce ruské privatizace. Působil v týmu Borise Jelcina, Putinovi potom radil v klimatických otázkách a byl i zástupcem pro styk s mezinárodními společnostmi. Prezident s ním konzultoval i technologickou problematiku, když stál v čele Rosnanu.

Putin zakázal vývoz ropy do států, které stropují její cenu (12/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.