Putina tlačí, aby přešel do defenzivy. Ukrajinci podle Rusů překročili Dněpr

Institut s těmito závěry přišel ve svém nedělním ranním přehledu. Uvádí v něm, že Ukrajinci operují na východním (levém) břehu řeky Dněpr. Ta oddělila obě strany poté, co se pod tíhou ukrajinského protiútoku Rusové stáhli z Chersonu a z území na pravém břehu, které ovládali. Institut vychází ze zpráv ruských vojenských blogerů, kteří zveřejnili řadu záběrů ukrajinských vojáků na levém břehu.

Ukrajinci ovládají břeh u města Olešky a dostali se až na severní okraj města, které leží na dálnici M-14 u Antonovského mostu, který byl v průběhu předchozích bojů zničen. A Ukrajinci mají pod kontrolou také ostrovy na řekách, které tvoří členitou deltu Dněpru. Rusové se podle zprávy primárně soustředí na obranu větších měst, jako jsou Olešky nebo Nová Kachovka, která leží severně u dalšího přemostění Dněpru, a Ukrajinců si zatím nevšímají.

https://twitter.com/TheStudyofWar/status/1649957134233157641

"Rozsah a záměry, které mají Ukrajinci s těmito pozicemi, zůstávají nejasné, stejně tak to, jaká je schopnost a ochota Ukrajinců udržovat tyto pozice," uvedl institut s tím, že je to poprvé, kdy má dostatek záběrů, aby mohl spolehlivě určit, že Ukrajinci skutečně na východním břehu jsou.

Musíme se bránit, naléhají na Putina

Podle institutu je také Vladimir Putin pod tlakem, aby souhlasil s přechodem do defenzivy. Očekávaná ruská zimní ofenziva nepřinesla žádné významné územní zisky. Ovládnout se podařilo jen část Bachmutu, ale jeho západní čtvrti jsou stále pod kontrolou Ukrajiny.

K tomu, aby se Rusko soustředilo na obranu pozic, má Putina nabádat i šéf soukromé Wagnerovy armády Jevgenij Prigožin. Ten v pátek volal po tom, aby se Rusové na dobytých pozicích opevnili tak, že je nepřítel bude muset "z nich vyrvat pařáty", pokud je bude chtít získat zpátky.

Prigožin podle institutu zastává pozici, že je nutné přečkat ukrajinskou protiofenzivu bez toho, aby Rusko muselo jednat o míru a pauza po ofenzivě umožní zemi získat čas na další bojové operace a také na to, aby mobilizovala doma podporu pro další vedení války. Postupně má být upouštěno od deklarovaných cílů v podobě "denacifikace" a "demilitarizace" Ukrajiny. ISW to vidí jako přípravu obyvatelstva na to, že fronta zamrzne a válka se definitivně stane opotřebovávací.

[chooze:article;value:500970]

​Zároveň podobné cíle má podle ISW také ruské vojenské velení, které se o tom snaží přesvědčit Putina. Dokonce se díky tomu částečně zlepšil poskvrněný vztah ruských vojenských špiček a šéfa wagnerovců.

Pokračující snahy Rusů postoupit u Bachmutu, Avdijivky či Marjinky ale naznačují, že se ruského prezidenta zatím přesvědčit o nutnosti přejít do defenzivy nepodařilo. ISW spekuluje, že roli může mít i snaha nerozkmotřit si válečné jestřáby aza ultranacionalisty, jejichž podporu také režim potřebuje.

Ostatně z jejich řad je Putin už nyní pod palbou kritiky za to, že válku vede špatně, Rusové nepostupují a jsou proti Ukrajině "příliš měkcí". Například bývalý velitel doněckých separatistů Igor Girkin ve čtvrtek napsal, že konflikt na Ukrajině není válka, ale "krvavý cirkus s krvavými klauny v uniformě nebo bez ní, kteří nevědí, jak bojovat, a nedokážou se ani rozhodnout vyhlásit nepříteli válku", cituje jeho slova ze sociální sítě Telegram portál Newsweek.

Putin měl navštívit Rusy ovládanou část Chersonské oblasti:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.