Putina žene touha po mstě. Unikly plány na destrukci Ukrajiny

Osobní zášť a touha se mstít. To jsou hlavní motory Vladimira Putina, které ho motivují válčit s Ukrajinou. Píše to nezávislý list Vjorstka s odvoláním na ruské politické vedení.

Putina prý urazilo, že se Kyjev vydal prozápadní cestou. V březnu 2021 v něm mělo uzrát rozhodnutí sousední zemi zničit a zmocnit se jí. Se svým okolím ale o možném konfliktu debatoval už dlouhé měsíce předtím. Od dubna probíhala na hranicích masivní cvičení a shromažďovala se tam vojska i technika.

Šéfa Kremlu údajně zmanipuloval ukrajinský oligarcha Viktor Medvedčuk. "Vyprávěl mu pohádky o tom, jak jsou na Ukrajině všichni proruští, a bral za to velké peníze. Mluvil o loajalitě Ukrajinců k Moskvě a hloupě uvedl Putina v omyl," tvrdí zdroj.

[chooze:article;value:501461]

Jenomže nikdo z vysokých představitelů Ruska nezasáhl a Putinovi, který se tou dobou izoloval ze strachu z covidu-19, neukázal realitu. "Putin doopravdy věřil, že dokáže rychle a beze ztrát změnit režim v Kyjevě," pokračuje zdroj. Navíc si myslel, že se to opět obejde bez tvrdší reakce Západu, stejně jako při anexi Krymu v roce 2014.

Radost z Putinových plánů měl dokonce ministr obrany Sergej Šojgu. "Vůbec nechápal, v jakém stavu je armáda, ani ho to nezajímalo. Věřil, že Putin ví něco, co on ne. Měl za to, že to nebude o moc těžší než dobýt Krym," doplnil zdroj.

[chooze:article;value:501243]

Z původního záměru ovládnout Ukrajinu nanejvýš za několik týdnů ale po únoru 2022 záhy sešlo. Kyjev za vydatné podpory Západu vzdoruje Moskvě dodnes. Podle odborníků ale potřebují demokratičtí spojenci novou strategii, aby se na Ukrajině neválčilo další dlouhé roky, upozornil magazín Foreign Affairs.

V současnosti jsou podle webu proti válce politické i vojenské elity, Putin si ale za dvě dekády u moci vybudoval takové postavení, že se mu nikdo neodváží vzdorovat. "Není jediný člověk z nejvyšších pater moci, který by byl pro. Uvědomují si ale, že musejí pracovat jako tým," uzavřel zdroj.

Putinovo diplomatické fiasko. Už ho neberou vážně ani zaostalé státy:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.